U RS rekordna potrošnja struje

PinterestFacebookTwitterShare

Dnevna potrošnja električne energije u RS zbog sve većih temperaturnih minusa u poslednjih nekoliko dana dosegnula je rekordne iznose, potvrdili su iz stručne službe „Elektroprivrede RS“.
 
U odnosu na period pre poslednjeg talasa zahlađenja, potrošnja električne energije na dnevnom nivou povećana je za oko 20 odsto i iznosi 13.800 megavat-časova, rekli su u službi ovog preduzeća. Trenutna dnevna potrošnja električne energije u RS najviša je ostvarena u poslednje dve godine i nešto je veća od one poslednjeg dana prošle godine, kada je zabeležena potrošnja od 13.575 megavat-časova, rekli su u službi ovog preduzeća.
 
Ipak, kako ističu u stručnoj službi „Elektroprivrede RS“, vrednosti opterećenja su na nivou očekivanih za ovo doba godine i za ove vremenske uslove. Oni pojašnjavaju da je ukupna januarska potrošnja električne energije ove godine bila za 3,09 odsto veća u odnosu na planirane vrednosti.
 
Iako je hidrološka situacija u RS i dalje teška, u „Elektroprivredi RS“ ocenjuju da su i dalje u stanju da sopstvenim proizvodnim kapacitetima u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe potrošača za električnom energijom.
 
„Elektroprivreda RS“ ne uvozi električnu energiju, prvenstveno zahvaljujući dobroj proizvodnji u termoelektranama TE Ugljevik i TE Gacko i dobroj pogonskoj spremnosti naših proizvodnih kapaciteta. Naime, trenutnu hidrološku situaciju u RS karakterišu izuzetno mali dotoci na slivovima reka Drine i Vrbasa, kao i akumulacije „Bileća“, zbog čega se ostvaruje loša proizvodnja u hidroelektranama.
 
Ostvarena proizvodnja u januaru ove godine na protočnim hidroelektranama HE Višegrad i HE Bočac je na nivou od 44 odsto od planiranih vrednosti, dok je proizvodnja u HE na Trebišnjici iznosila 66 odsto od planirane. Energetska vrednost akumulacije „Bileća“ je takođe znatno ispod plana i trenutno iznosi 174 gigavat-časa ili 388 gigavat-časova manje od planirane vrednosti.