Bolji promet biljnih i životinjskih vrsta

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović potpisao je danas sa makedonskim zvaničnicima Sporazum o fitosanitarnoj saradnji i Sporazum o bezbednosti hrane i veterinarstva, kako bi se omogućio nesmetan promet biljnih i životinjskih vrsta i proizvoda.

Petrović je u Privrednoj komori Srbije potpisao prvi sporazum sa makedonskim kolegom ministrom Ljupčetom Dimovskim, a drugi sa direktorom Agencije za hranu i veterinu Makedonije Dejanom Runtevskim.

Sporazum o fitosanitarnoj saradnji dva ministarstva ima za cilj da omogući nesmetan promet bilja i biljnih proizvoda bez ograničavanja spoljne trgovine, uz zadržavanje zaštite zdravlja bilja, kontrolisanje pošiljki i međusobnu razmenu informacija,
iskustava i znanja.

Dokument je zaključen na pet godina i štitiće teritorije obe države od unošenja štetnih organizama preko bilja i biljnih proizvoda i ograničavaće gubitke koji nastaju kao posledica njihovog delovanja.

Potpisnici su istakli da je Sporazum o fitosanitarnoj saradnji u skladu je sa Međunarodnom konvencijom o zaštiti bilja i da će poboljšati bilateralne odnose Makedonije i Srbije.

Sporazum u oblasti veterinarstva i bezbednosti hrane, zaključen je takođe na petogodišnji period u cilju unapređenja saradnje, lakšeg prometa životinja i proizvoda životinjskog porekla, hrane i hrane za životinje bez ograničavanja međusobne trgovine uz zadržavanje zaštite života i zdravlja ljudi. Ovim Sporazumom razvijaće se naučni, tehnološki i poslovni odnosi kojima će se stvoriti uslovi za povećanje izvoza Srbije u Makedoniju.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je predsednik PKS Miloš Bugarin i predstavnici srpskih poljoprivredno-prehrambenih kompanija – najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera sa Makedonijom.