EU se priprema za nestašicu gasa zbog spora Rusije i Ukrajine

PinterestFacebookTwitterShare

Evropska unija se priprema za moguću novu energetsku krizu usred zime, budući da je, kako je danas saopštila Evropska komisija, iznenada smanjeno snabdevanje osam članica tog bloka gasom iz Rusije: Austrije, Bugarske, Grčke, Mađarske, Italije, Poljske, Rumunije i Slovačke.

U saopštenju se navodi da je, na primer, snabdevanje Austrije smanjeno za 30 odsto, a Italije za 24 odsto, ali se ističe da situacija još nije alarmantna s obzirom na to da je poboljšana koordinacija između zemalja koje pomažu jedna drugoj i da su modernizovana postrojenja za skladištenje gasa, prenela je agencija AP.

Portparol Komisije Marlen Holcer je izjavila da i sama Rusija trenutno ima problema sa izuzetno niskim temperaturama i da joj je potrebno više gasa da greje svoje građane.

U proteklih deset godina je spor između Rusije i Ukrajine dva puta rezultirao gasnom krizom u Evropi, usled čega su milioni ljudi na starom kontinentu ostali bez grejanja.

Izvršni direktor „Gasprom eksporta“ Aleksandar Medvedev ponovio je juče da je ruski energentski gigant, „u uslovima surove zime u Rusiji i Evropi, povećao isporuke gasa do maksimalnih mogućnosti, ne samo u evropske zemlje, već i u članice ZND, pre svega u Belorusiju i Ukrajinu“.