Vanredne mere zbog velike potrošnje energije?

PinterestFacebookTwitterShare

Radna grupa za sigurnost snabdevanja energijom i energentima predložiće Vladi Srbije da uvede vanredne mere i zatvaranje škola kako bi potrošnja energenata bila smanjena, izjavio je član Radne grupe Petar Škundrić.
 
Škundrić je novinarima nakon zasedanja Radne grupe kazao da će vanredne mere verovatno uključiti i da veliki potrošaci u industriji rade smanjenim kapacitetom jer se očekuju još niže temperature i veća potrošnja struje i energenata u narednih 10 dana.
 
„Elektroenergetski sistem u Srbiji je za sada stabilan iako radi u vanrednim uslovima i moguć je i dodatan uvoz struje ukoliko bude potrebno“, kazao je Škundrić, koji je i savetnik srpskog premijera.
 
Radna grupa je uputila apel da se smanji potrošnja struje i energenata, dodao je on.
 
Škundrić je kazao da su u Srbiji dostignuti istorijski maksimumi u dnevnoj potrošnji struje i gasa od oko 160 miliona kilovat sati i 15 miliona kubnih metara gasa. Škundrić je dodao da je zbog hladnoće Ukrajina povećala potrošnju što je dovelo do smanjenja isporuka gasa Srbiji za oko dva miliona kubnih metara dnevno, iako Gasprom nije smanjio isporuke gasa.
 
Kako je naveo, smanjenje se kompenzuje aktiviranjem podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i to pokazuje koliko je značajno što je prva faza gradnje tog skladišta završena na vreme.