Bugarin: Javni dug dostiže crvenu liniju

PinterestFacebookTwitterShare

Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, rekao je u intervjuu za Novosti, da je u ovom trenutku novog naleta krize izuzetno važno da se nastavi realizacija aranžmana iz predostrožnosti sa MMF, u vrednosti od 1,1 milijardu evra i dobijanje pozitivne ocene o reviziji.
 
„Fond zamera našoj Vladi to što je mimo dogovora planirala veće zaduživanje i traži da se dogovori poštuju. Verujem da će Vlada učiniti sve da otkloni eventualne nejasnoće i time omogući nastavak realizacije ovog aranžmana,“ kaže Bugarin.

On je izrazio nadu „da MMF neće tražiti od Vlade smanjenje planiranih sredstava za subvencije u privredi i ulaganja u infrastrukturne projekte, jer bi to moglo da ugrozi planiranu stopu BDP za 2012.“
 
Komentarišući sve češće zahteve za povećanjem PDV-a Bugarin je rekao da Srbija ima problem sa inflacijom i povećanje PDV svakako bi se odrazilo na rast cena i inflacionih očekivanja. „Dok postoji prostor za poreski obuhvat sive ekonomije, a on nije zanemarljiv, nedopustivo je razmišljati o povećanju poreskih stopa,“ rekao je za Novosti Bugarin.

Bugarin je rekao da je javni dug Srbije 14,5 milijardi evra i dostiže crvenu liniju od 45 odsto BDP. On kaže da je prema nešto drugačijoj metodologiji NBS, ta granica već premašena. On misli da bi Vlada Srbije trebala da sprovede dodatnu restrikciju javne potrošnje. „Moguće mere stabilizacije javnog duga uglavnom se svode na sprovođenje poreske reforme, kako bi se povećali prihodi i smanjili rashodi, kroz redukovanje državne administracije i reformisanje najvećih sektora potrošnje. Ekonomski neprihvatljivo bi bilo da se prilagođavanje vrši preko smanjenja kapitalnih investicija.“
 
Predsednik PKS rekao je i da je otkup smederevske železare „iznuđen potez“ i da to nije najbolje rešenje, „ali je u ovom trenutku najispravnije“. Privatizaciju ”Telekoma” ocenio je „dobrim potezom“, koji kvalitetnim menadžmentom može da održi i unapredi poslovanje ove kompanije i da potraži strateškog partnera kada za to dođe vreme.
 
Bugarin je rekao da nije pristalica ulaska privrednika u politiku, ali da je u ovim kriznim vremenima više nego ikad, potreban „kvalitetan i stalan dijalog vlasti i privrede“.