Beograd prohodan. Građani čiste sneg

PinterestFacebookTwitterShare

Glavne saobraćajnice u Beogadu jutros su uglavnom prohodne, kao i mostovi, ali je i dalje veoma klizavo i saobraćaj je usporen.
 
U „Žutom taksiju“ je rečeno Tanjugu da nema većih udesa i da se situacija u Beogradu polako popravlja. Dežurni dispečer Mileta Lukić kazao je da treba održavati veće rastojanje između vozila i smanjiti brzinu i izbegavati ulice pod nagibom. On je savetovao mladim i neiskusnim vozačima da uopšte ne voze u ovakvim uslovima.
 
Lukić je rekao da svi koji nemaju odgovarajuće gume i ispravna vozila ne treba da se uključuju u saobraćaj.
 
Veliko interesovanje za čišćenje snega
 
Više stotina građana koji su se prijavili za dobrovoljno čišćenje snega u Beogradu okupilo se oko 7.30 časova ispred Skupštine grada Beograda da zaduže opremu, posle čega će biti raspoređeni po gradu.
 
Građani u grupama od dvadesetak ljudi ulaze u gradsku skupštinu, uzimaju brojeve i lopate. Najavljeno je ranije da će danas sneg čistiti u centru grada i pripadnici Vojske Srbije.
 
Gradska uprava je najavila da će se od jutros u akciji čišćenja snega učestvovati sve komunalne strukture, kao i policaja, vojska i vatrogasci. Građanima koji učestvuju u akciji će u dnevnicama biti isplaćen rad na čišćenju snega.
 
Pomoćnik gradonačelnika Beograda Živorad Anđelković izjavio je da će tokom dana biti angažovano oko 350 kombinovanih mašina, 2.500 radnika, ali i oko 1.000 građana koji će se, kako se očekuje, odazvati pozivu Gradske uprave.
 
On je rekao da će policija biti angažovana u regulisanju saobraćaja, vatrogasci oko skidanja ledenica, a komunalna policija biće na usluzi, pre svaga, starijim građanima, kako bi izbegli opsanost od povređivanja na ledu. Dogovoreno je sa saobraćajnom policijom da se kamioni, koliko je to moguće, preusmeravaju iz centralne gradske zone ka obilaznim putevima.
 
Anđelković je pozvao građane da u većoj meri koriste gradski prevoz, kako bi se izbegle gužve. On je najavio da će, zbog izuzetno niske temperature, Zimska služba tokom dana početi da baca kalcijum-hlorid koji treba da poboljša efekat uklanjanja snega i leda sa ulica Beograda.