Vestervele: Do sirovina i oružanom silom

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar inostranih poslova Nemačke Gvido Vestervele rekao je da se pristup nemačke industrije sirovinama mora osigurati ako treba i primenom oružane sile.
 
„Očuvanje ekonomskih interesa i interesa u vezi sirovina mora biti deo naših strateških razmišljanja. Čudim se da je moja podrška upotrebi naših vojnika u borbi protiv piraterije ocenjena nemoralnom od pojedinih poslanika“, rekao je on u intervjuu nemačkom nedeljniku „Wirtschafts Woche“.
 
„Tačno je da dajemo naš doprinos u zaštiti međunarodnih ruta trgovine. To su strateški interesi i bilo bi pogrešno da se ne spoznaju“, poručio je Vestervele.
 
On je dodao da najpre diplomatskim sredstvima treba pokušati rešiti konflikte.
 
„Ali, svuda gde ne napredujemo diplomatski, kao što su na primer borba protiv terorizma i piraterije, ne preostaje nam ništa drugo nego da uz oružanu silu zaštitimo naše mornare. To da smo u Avganistanu sa našom vojskom zbog sirovina je glupost, ali smo u Avganistanu radi zaštite sirovina kako bi toj zemlji obezbedili prihode i dobru budućnost“, rekao je on.
 
Zbog slične izjave je pre dve godine nemački predsednik Horst Keler morao da podnese ostavku. On je, nakon posete Avganistanu, u jednom intervjuu rekao da nema sumnje da je vojna sila potrebna i za očuvanje nemačkih interesa, na primer, slobodnih trgovinskih ruta.
 
Godinu dana kasnije je tadašnji ministar odbrane Karl Teodor cu Gutenberg rekao da Nemačka mora svoje ekonomske interese obezbediti i vojnim sredstvima.