Srpski agronom iz Australije tvorac sorte stočne hrane

PinterestFacebookTwitterShare

Kada je nedavno seme pasuljice „rasina“ posađeno na pola miliona hektara u Australiji, tamošnji ministar poljoprivrede je u šali rekao da kroz rodnu zemlju agronoma Radeta Matića teku reke Morava i Rasina, a da su eto poplavile polja Australije.
 
Rade Matić, koji je na Peti kontinent sa suprugom, koja je takođe radila kao agronom u Kruševcu, stigao pre 27 godina, tvorac je dve australijske sorte pasuljica koje se koriste u ishrani stoke, i izvoze se širom sveta.
 
Nije bilo lako. Nismo znali engleski, nismo imali posao. Onda se Milanka zaposlila u struci, a uskoro i ja. Posle mnogo muka sa engleskim, primljen sam u Institut SARDI gde sam radio na istraživanju semena za stočnu hranu, otpornu na bolesti i sušu – seća se Matić.
 
Sredinom devedesetih suša i bolesti su uništile sve posede sa stočnom hranom. Danima i mesecima je Rade Matić izučavao sve sorte stočne hrane, odlazio je u Afriku i Aziju na plantaže i na kraju, posle četiri godine, kaže, uspeo da ukrštanjem dobije australijsku sortu, koja liči na pasulj, grašak ili bob. Dao joj je ime „morava“.
 
– Posađena je na više od 250.000 hektara, ali je kasno sazrevala i tražila više vode u godini. Zato sam 2006. proizveo novu sortu „rasinu“ koja je otporna na bolesti i sazreva ranije – objašnjava Rade.
 
Obe ove sorte srpskog agronoma posađene su sada na pola miliona hektara. Kako su pokazale odlične rezultate u ishrani stoke, jer se njihov rod koristi za jelo kao seno, „morava“ i „rasina“ su postale i najveći australijski izvozni brend u poljoprivredi. A naš australijski agronom trenutno radi na sortama „ibar“ i „timok“. U penziju će, kaže u šali, kada i one preplave Australiju, Indokinu i pola sveta.


Matićevo seme „morava“ i „rasina“ seje se širom sveta.Zanimljivo je da i Srbija uvozi ove sorte. Glavni kupci su Južna Koreja, Kina, Indija, Malezija, Novi Zeland, Brazil, Argentina, Saudijska Arabija koja snabdeva i Siriju, Jordan, Maroko, Egipat, EU i SAD.