Srbija i RS poribljavaju Drinu

PinterestFacebookTwitterShare

Zajednička akcija Srbije i Srpske na poribljavanju reke Drine zaštićenom ribom mladicom počeće 16. marta ove godine u Ljuboviji. Ovo je u petak najavljeno nakon sastanka predstavnika resornih ministarstva Srpske i Srbije koji rade na ovom projektu.
 
Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da je ovo prvi zajednički korak aktivnosti ministarstava Srpske i Srbije nakon nedavnog potpisivanja Memoranduma o razumevanju i saradnji.
 
Vlada Srpske podržava projekat poribljavanja reke Drine u kojoj se nalazi zaštićena vrsta mladice iz familije pastrmke, a koja je već postala ugrožena. Mladica je prema međunarodnim konvencijama utvrđena kao zaštićena vrsta – rekla je Golićeva u petak nakon sastanka sa delegacijom Ministarstva zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Srbije. Ona je navele da će za projekat biti potrebno oko 100.000 KM, a da će veći deo sredstava obezbediti Vlada Srbije.
 
Proslavljeni srpski odbojkaš Vladimir Grbić rekao je da je Drina najveća evropska reka sa salmonidom, ali da je nažalost korišćenje ovog resursa vrlo jednolično. – Formiranjem zajedničkih tela Srpske i Srbije stiče se preduslov da se napravi nešto što se zove odnos prema prirodnom resursu – istakao je Grbić.
Pomoćnik ministra za zaštitu prirodnih resursa Srbije Danica Baćanović podsetila je da je početkom novembra prošle godine u reku Drinu pušteno 300 mladica u mestu Perućac kod Bajine Bašte, a da je projekat započet pre godinu i po dana formiranjem mrestilišta.