Za siromašne Francuze povlašćena cena struje

PinterestFacebookTwitterShare

Milion najsiromašnijih domaćinstava u Francuskoj čeka usvajenje dekreta koji će im omogućiti da plaćaju po povlašćenim cenama električnu energiju.
  

Dok je Francuska trenutno zahvaćena sibirskom zimom primoravajući građene da povećaju skalu na svojim termostatima na radijatorima, više od milion domaćinstava još uvek nestrpljivo čeka odobrenje socijalne tarife za struju, preneo je francuski list „Figaro“. Ova odredba francuske vlade trebalo je da stupi na snagu 1. januara ove godine kako bi bio rasterećen kućni budžet najsiromašnijih građana.
 
U ministarsvu ekonomije Francuske su saopštili da se sa usvajanjem te odredbe kasni i da će ona biti usvojena najverovatnije za nekoliko nedelja pošto se čekalo na mišljenje Državnog saveta koje još uvek obavlja zvanične kosultacije u vezi tog pitanja. 
 
Dekret stupa na standu od dana objavljivanja njegove pravosnažnosti.
 
Socijalne tarife za struju u Francuskoj odobravaju se od 2005, a od 2008. za gas i to za samce čiji prihod na godišnjem nivou ne prelazi 7.800 evra ili dvoclanu porodicu čiji godišnji prihod ne prelazi 11.700 evra. Za sada je odobrena povlaslašćena cena za 600.000 domaćinstava, a između 1,5 i dva miliona domaćinstava ispunjava uslove za ovu vrstu povlastice.
 
U proseku, cene struje na godišnjem nivou za socijalno ugrožena domaćinstva smanjene su za 90 evra, a za gas za 140 evra.
Građani zbog nedovoljne informisanosti i komplikovane administrativne procedure često odustaju od ove vrste državne povlastice na koju imaju pravo, prokomentarisao je ugledni pariski dnevnik.