Afrički trgovinski lanci stižu na sajam „Foodrex“ u Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Predstavnici najvećih afričkih trgovačkih lanaca naredne nedelje posetiće Srbiju kako bi probali da ugovore uvoz hrane iz Srbije, saznaje Press.
 
Stručnjaci tvrde da se godišnje u Africi obrne 65 milijardi dolara za hranu, a da u tim zemljama ima čak 300 miliona ljudi.
 
Zoran Đukanović iz organizacije sajma „Foodrex“, koji će biti održan od od 9. do 12. februara 2012. godine u halama 1 i 4 Beogradskog sajma, kaže da će naredne nedelje na ovaj sajam u Beograd doći predstavnici 15 afričkih zemalja koje žele da uvoze srpsku hranu.
 
– Dolaze kupci iz Nigerije, Alžira, Tunisa, Egipta, Sudana i Konga. O kakvim se tržištima radi govori i to da samo Nigerija ima 170 miliona ljudi – kaže on.
 
Glavni organizator je firma „Duke & Peterson“, ali Đukanović kaže da su im pomoć pružili Ministarstvo poljoprivrede i ekonomski predstavnici Srbije pri ambasadama u Africi.
 
Profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševarlić ističe da bi Srbija mogla čak da istisne Hrvatsku sa afričkog tržišta hrane zbog cena koje će Hrvati morati da dignu kada uđu u EU.
 
– Mogli bismo da izvozimo goveda, ovce, koze, pšenicu, kukuruz, soju i suncokretovo ulje, zatim prerađevine od voća i povrća – navodi Ševarlić.