Počinje adaptacije vrtića na Batajničkom drumu

PinterestFacebookTwitterShare

Planiranom adaptacijom vrtića na Batajničkom drumu, koji će moći da primi 350 dece jaslenog i vrtićkog uzrasta, značajno će se rasteretiti postojeći objekti u Zemunu, naročito u Batajnici i naselju „13.maj“, čime će trajno biti rešen smeštaj dece u ovom delu Zemuna, kazala je za Beoifno gradska sekretarka za dečiju zaštitu Ljiljana Jovčić.
 
Ovaj namenski građen vrtić nalazi se u krugu fabrike „Elektronska industrija“ i površine je 2.140 kvadratnih metara, a celokupan projekat rekonstrukcije urađen je u skladu sa merama energetske efikasnosti.
 
–Veoma je značajno što će ovaj objekat tokom 2012. godine biti priveden nameni i time ćemo trajno ćemo rešiti smeštaj dece u ovom delu Zemuna. Ovaj vrtić će biti dostupan svima onima koji gravitiraju prema Batajnici, a takođe će rasteretiti i postojeći vrtić „Maca“ u zemunskom naselju „13.maj“. Inače, objekat je namenski građen 1978. godine kao ustanova dečje zaštite, ali se zbog smanjenog broja dece, od 1995. nije koristio kao vrtić, već ga je fabrika koristila za svoje potrebe. Radi utvrđivanja procenta suvlasničkog udela pokrenut je sudski spor i presudom Višeg trgovinskog suda daleko veći deo objekta je vraćen grad Beogradu¬, tako da su se stekli svi uslovi da on bude priveden nameni, odnosno da se vrati deci– rekla je Ljiljana Jovčić, sekretarka za dečju zaštitu.
 
Inače, problem nedostajućih kapaciteta u Batajnici urgentno je rešavan i tokom 2009. kodine kada je zbog velikog priliva stanovništva bilo neophodno rasteretiti vrtić „Čvorak“, do tada jedini vrtić u ovom najvećem beogradskom naselju. U novembru 2009. godine grad Beograd je uzeo pod desetogodišnji zakup zgradu od oko 1.500 kvadratnih metara u ulici Majora Zorana Radosavljević u kojoj je otvoren vrtić „Petar Pan“. Danas u njemu svakodnevno boravi 345 mališana jaslenog i vrtićkog uzrasta. Direktorka zemunske Predškolske ustanove „Dr Sima Milošević“ Jasmina Bouali-Stanojković kaže za Beoinfo da se ovaj vrtić našao u iznajmljenoj zgradi, jer nije bilo slobodnih parcela za izgradnju novog objekta.
 
– Najveći problem je što u Batajnici nema slobodnih parcela gde bi mogao da se gradi novi vrtić. Kako nije bilo mogućnosti da se zida nov objekat, grad Beograd je pronašao način da se uzme pod zakup zgrada, koja je bila druge namene, ali je potpuno adaptirana u skladu sa potrebama dece – rekla je direktorka.
 
Inače, u vrtiću „Petar Pan“ već godinu dana uspešno realizuju projekat „706“ po čuvenom Montesori programu, koji su vaspitačice kratko nazvale po autobuskoj liniji koja tuda prolazi. Projekat se zasniva na buđenju želje deteta za učenjem, zadovoljenju njegove radoznalosti, razvijanju radnih navika i samopouzdanja kroz igru i uz pomoć specijalnih didaktičkih materijala