Teheran vrši pritisak na novinare BBC-ja

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor britanske medijske kuće BBC Mark Tompson optužio je danas iranske vlasti da zastrašuju novinare ove medijske kuće zaposlene u ogranku na persijskom jeziku. Tompson je na svom internet blogu naveo da je Bi-Bi-Si primetio „uznemirujuću novu taktiku“, među kojima su i uticaj na članove porodica zaposlenih izvan Irana.
 
Prema njegovim navodima, tokom protekle sedmice, sestra jednog od radnika BBC-ja u ogranku na persijskom jeziku uhapšena je i zatvorena u samicu zatvora „Evin“ u Teheranu.
 
Tompson je dodao da je tretman prema njoj, mada je oslobođena uz kauciju, za svaku osudu. Iran optužuje BBC za podsticanje nemira nakon objavljivanja spornih rezultata predsedničkih izbora na kojima je Mahmud Ahmadinedžad 2009. godine osvojio drugi mandat.
 
„U proteklih nekoliko meseci, svedoci smo povećanog nivoa zastrašivanja uz uznemiravajuću novu taktiku. U to spada i vršenje pritiska na zaposlene u BBC-ju izvan Irana tako što su meta bezbednosnih službi njihove porodice koje su u Islamskoj Republici“, navodi Tompson.
 
Direktor BBC-ja je naglasio da se njihovo osoblje suočava i sa lažnim optužbama za seksualne napade, šverc narkotika i finansijske prekršaje. Određeni broj rodbine radnika ove britanske medijske kuće uhapšen je na kraće vreme i od njih su iranske vlasti tražile da se jave svojim rođacima u London i da ih nagovaraju da prestanu da rade za BBC ili da „sarađuju“ sa zvaničnicima iranskih obaveštajnih službi.
 
U određenim slučajevima, članovima porodice oduzimani su pasoši kako ne bi napustili Iran. Direktor organizacije „Human rights watch“ za Bliski istok Sara Li Vitson ističe da postupci iranskih vlasti sugerišu da oni pokušavaju da utišaju novinare i BBC te da šalju poruku „da duga ruka vladinih represalija može da dosegne i izvan granica“.