Proizvodnja litijuma šansa Srbije

PinterestFacebookTwitterShare

U Srbiji bi do 2020. godine moglo da se proizvodi više od 90 odsto evropske proizvodnje litijuma i oko 10 odsto svetske proizvodnje tog minerala.
 
Litijum je za sada jedini mineral u Srbiji čija će buduća proizvodnja, priprema i prerada imati određeni uticaj na svetsko tržište, navodi se u Strategiji upravljanja mineralnim resursima do 2030. godine.
 
Jadarski basen kod Loznice sadrži oko 227 miliona tona tona rude jadarita, iz koga je moguće dobijati litijum-karbonat, bornu kiselinu i natrijum sulfat. To su sirovine za kojima čezne moderno doba, iz kojih se proizvode litijumske baterije za mobilne telefone, kompjutere i automobile na hibridni i električni pogon. 

Prema dosadašnjim istraživanjima, iz Jadarskog basena bi moglo da se dobije 1,6 miliona tona litijum-karbonata i 1,8 miliona tona borne kiseline. Jadarski basen sa količinama i sadržajem litijuma i bora u rudi jedan je od najznačajnijih u svetu, navodi se u Strategiji u kojoj je procenjeno da će Srbija do 2020. ostvarivati godišnji prihod od proizvodnje litijuma u iznosu od oko 124 miliona dolara, odnosno najviše do 18 odsto ukupnih prihoda od proizvodnje svih metaličnih mineralnih sirovina u zemlji. 

Jedna od najvećih svetskih kompanija u rudarstvu australijska firma Rio Tinto istražuje i zainteresovana je za otvaranje rudnika jadarita kod Loznice.