Holanđani preuzimaju tri mlekare u BiH

PinterestFacebookTwitterShare

Holandska kompanija „Royal FrieslandCampina“ postaće novi vlasnik dubičkog „Mlijekoprodukta“, ugašene banjalučke „Mljekare“ i male mlekare „East Milk“ u Sarajevu u sklopu preuzimanja njihovih dosadašnjih vlasnika iz Srbije.
 
„FrieslandCampina“ na svom sajtu je objavila da je sa kompanijom „Salford Capital Partners“ potpisala memorandum o akviziciji beogradskog „Imleka“ i subotičke „Mlekare“, s ciljem da utvrdi svoju poslovnu poziciju u jugoistočnoj Evropi.
 
Ovo preuzimanje će poslovnoj mreži Holanđana, kako ukazuju, pridodati aktivnosti obe srpske mlekare na području zapadnog Balkana, što uključuje oko 1.470 zaposlenih u šest proizvodnih pogona i četiri kancelarije u Srbiji, BiH i Makedoniji.
 
Kiz ‘t Hart, generalni direktor kompanije „FrieslandCampina“, kazao je da navedeno preuzimanje doprinosi njihovom portfoliju brendova i jača poziciju na području jugoistočne Evrope, kao jednoj od okosnica njihove strategije.
 
Holanđani će, preuzimanjem „Imleka“ i subotičke „Mlekare“ sadašnje poslove u regionu u Mađarskoj, Rumuniji i Grčkoj proširiti i na Srbiju, BiH i Makedoniju, čime će opsluživati tržište od 76 miliona potrošača i, kako ističu, stvoriti čvrstu podlogu za dalji rast kompanije.
 
U Upravi „Salfordove“ firme „Danube Foods Group“ u BiHnisu imali komentar na objavljeno preuzimanje, dok su u Sindikatu „Mlijekoprodukta“ izrazili nadu da će novi vlasnik zadržati postojećih više od 250 radnika i nastaviti ulaganje u preduzeće.
 
„Dosadašnji poslodavci sa nama imaju dosta korektan odnos, jer se zaposlenima redovno isplaćuju plate i ostale prinadležnosti. Od novog vlasnika očekujemo nova ulaganja, pre svega u obnovu voznog parka, kao i da, naravno, ne bude otpuštanja radnika“, istakao je Rajko Bućma, predsednik Sindikata dubičke mlekare.