Inovacije u poljoprivredi – sušara za bilje

PinterestFacebookTwitterShare

U Regionalnoj privrednoj komori (RPK) Kraljevo je predstavljena inovativna sušara za voće povrće i lekovito bilje, koja štedi 80 odsto energije i za rad koristi alternativne izvore kao što su sunčeva ili bio energija.

Ova sušara, čijki su izumitelji otac i sin, Nenad i Miloš Veselinović, ima devet međunarodnih patenata, uključujući Evropsku uniju, Sjedinjene Američke Države, Rusku Federaciju i Indiju.

Nenad Veselinović je Tanjugu rekao u četvrtak da je jedna od inovacija što roba koja se suši nema direktan kontakt sa okolinom, zatim što se vazduh u sušari reciklira, a oksidacija je svedena na minimum. U Srbiji za sada funkcioniše desetak ovakvih sušara.

Ova prezentacija deo je projekta kojim Privredna komora Srbije (PKS) pomaže transfer znanja, odnosno povezuje nauku i privredu.

Sekretar Odbora za tehnološki razvoj PKS Danica Mićanović je kazala da se u Srbiji od stotinu inovacija, u praksi realizuje, odnosno primenjuje samo jedna.

„Osim ovakvih prezentacija domaćih patenata, inovatorima pomažemo da se predstave i na međunarodnim sajmovima. PKS organizuje edukacije, kvalitetnu razmenu informacija i pomaže pri podnošenju zahteva za evropske fondove“, kazala je Mićanović.

Mićanović je ocenila da je znanje najvažniji resurs koji Srbija sada ima, a da se najveći broj domaćih inovacija realizuje upravo u zemlji.