USAID pomaže proizvođačima jagodičastog voća

PinterestFacebookTwitterShare

U toku februara i marta 2012. u okviru Agrobiznis projekata Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) biće sprovedeno niz obuka sa ciljem da se pomogne proizvođačima jagodičastog voća da sprovedu diversifikaciju proizvodnje, saopštio se USAID.
 
Obuka, koju će sprovesti vodeći srpski stručnjaci za jagodičastog voća, biće održana u Surdulici, Vladičinom Hanu, Kuršumliji, Novom Pazaru, Rekovcu, Priboju, Prijepolju, Bajinoj Bašti, Ljuboviji i Malom Zvorniku, a namenjena je zadrugama i asocijacijama proizvođača.
 
Kako je navedeno u saopštenju, teme obuhvaćene obukom uključuju sve aspekte koji se tiču uzgajanja novih ili ređe gajenih vrsta, kao što su aronija, ogrozd, crna i crvena ribizla i šumska jagoda, kao i uvođenje novih tehnologija proizvodnje maline, jagode i kupine. Prisutnima će takođe biti predstavljene inovacije u tehnologiji proizvodnje, izvori nabavke i mogućnosti za plasman na tržištu. Pomoć USAID-ovog Agrobiznis projekta u domenu diversifikacije proizvodnje jagodičastog voća nastaviće se na proleće pružanjem savetodavne podrške u samim zasadima proizvođačima koji su odlučili da investiraju u proizvodnju novih vrsta ili modernizaciju postojećih zasada.
 
Diversifikacija proizvodnje kroz uvođenje novih vrsta kao i uvođenje višeg stepena prerade voća ključni su koraci za srpske proizvođače i prerađivače jagodičastog voća kako bi zadržali svoju poziciju na tržištu, povećali svoj udeo na globalnom tržištu, unapredili svoju konkurentnost i povećali prihode, naveceno je u saopštenju.
 
Dodaje se i da, kroz kombinaciju tehničke i finansijske pomoći, USAID-ov Agrobiznis projekat već dugi niz godina pomaže srpsku industriju jagodastog voća sa ciljem da se omogući poboljšanje produktivnosti, bezbednosti i kvaliteta proizvoda, uvedu novi ili unaprede postojeći proizvodi, primene nove tehnologije u proizvodnji i preradi i unapredi plasman proizvoda i pristup novim tržištima.