U Srbiji i jutros ledeno. Na Kopaoniku „najtoplije“

PinterestFacebookTwitterShare

U celoj Srbiji jutros su zabeležene izuzetno niske temperature, a najhladnije je bilo na Zlatiboru, gde je u šest sati izmereno minus 16 stepeni.
 
Kako je objavljeno na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Sjenici je izmereno minus 15, a na Crnom Vrhu minus 13.
 
Na Paliću, u Somboru, Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi, Banatskom Karlovcu i u Kragujevcu je bilo minus 12. U Loznici, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Beogradu, Smederevskoj Palanci, Velikom Gradištu, Požegi, Kraljevu, Kruševcu, Ćupriji, Nišu, Dimitrovgradu i u Vranju je bilo minus 11. U Leskovcu je bilo minus 10, u Negotinu minus sedam, a na Kopaoniku minus šest stepeni.
 
U Srbiji će i danas biti veoma hladno, povremeno sa snegom, a više padavina uveče i noću, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača za 15 do 25 centimetara. Na planinama pojava vejavice i snežnih nanosa.
 
Najniža temperatura od -14 do -9, najviša od -11 do -5 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Vetar će biti slab i umeren, na planinama ponegde i jak, severni.
 
U Beogradu će biti veoma hladno, povremeno sa snegom. Više padavina uveče i noću, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača. Vetar će biti slab i umeren, severni. Najniža temperatura oko -12, najviša oko -9 stepeni.
 
Izgledi vremena za Srbiju u narednih sedam dana – do 13. februara: Veoma hladno – ledeni dani.
 
U utorak sa snegom, uz dalje povećanje visine snežnog pokrivaca. Na planinama uz jak vetar pojava vejavice i stvaranje sneznih nanosa. U sredu postepeni prestanak snega, od četvrtka do kraja sedmice uglavnom suvo sa jakim jutarnjim mrazem od -25 do -15 stepeni.
 
Putevi donekle prohodni
 
Na pojedinim deonicama puteva u Srbiji ima leda koji nije moguće očistiti zbog čega se preporučuje opreznija vožnja saopštio je Auto moto savez Srbije.
 
Autoput i glavni magistralni putevi su prohodni, saobraćaj je usporeniji zbog snega leda.
 
Led je vrlo teško ukloniti i pored maksimalnih napora putara i posipanja kolovoza svim raspoloživim supstacama, koje imaju odloženo dejstvo ili skoro nikakvo kada su ovako niske temperature.
 
Na autoputu od Beograda ka Nišu mestimično ima snega u brzoj i zaustavnoj traci, pa se vozačima savetuje da posebno obrate pažju na prevojima i usponima. Od Beograda ka Subotici i ka Šidu, ima snega na kolovozu do tri centimetra, zbog čega je saobraćaj usporen, ali se za sada obavlja bez posebnih prekida.
 
Na putevima 2. i 3. prioriteta snega ima od pet do 10 centimetara, a poledica koja se stvarala prethodnih dana i koja je i dalje prisutna ispod snežnog pokrivača dodatno otežava kretanje vozila, a najkritičnije je u regionima Užica i Kruševca.
 
Pojedini regionalni putevi zbog visokih snežnih nanosa u regionima Novog Pazara i Sjenice su neprohodni, dok se na nekim deonicama u pomenutim regionima saobraćaj obavlja samo jednom trakom.