Mraz ledi ugljenokope

PinterestFacebookTwitterShare

Velika hladnoća i obilne padavine otežavaju proizvodnju u nekim vitalnim energetskim i rudarskim objektima u zemlji. Kolubarski kopovi su pod snegom i ledom. Do njih teško stiže i terensko vozilo, a do nekih kopova dobar deo puta se i prepešači.
 
Kolubarski rudnici 90 odsto uglja isporučuju obrenovačkim termoelektranama za proizvodnju struje, ali je isporuka sada 40 odsto manja, jer je zbog hladnoće, smanjena i proizvodnja. U svim delovima rudnika uvedena su vanredna dežurstva. Na jednom bageru u smeni radi tridesetak ljudi, ali se radnici žale da ih je malo, s obzirom na uslove.
 
„Neki poslovi za koje je u normalnim vremenskim uslovima potrebna jedna smena, trenutno to sada radi i smena i po, pa i dve“, kaže Danko Kandić, šef smene. Poslovođa na polju „D“ Dragan Radovanović dodaje: „Snalazimo se. Jedan čovek radi bar dva tri posla“.
 
Sitnije kvarove za sada otklanjaju u hodu, ali su zbog velike hladnoće česti zastoji u proizvodnji. Ovih dana temperatura na kopovima kreće se od -15 do -20. Najveći problem je što je sve zaleđeno, pa je i proizvodnja uglja smanjena za trećinu. Pucaju sastavi na šinama, a najviše trake na kopovima i u pogonu prerade, pa je najveći problem transport uglja. Za ekipe koje zamenjuju trake nema predaha.
 
„Pokušavamo na sve načine da sprečimo iznenađenja. Ali postoje stvari na koje ne možemo da utičemo, a to je ova izuzetna hladnoća. Ovaj sneg pravi nam problem i u dovozu i u odvozu uglja“, kaže Saša Marjanović iz „Kolubara prerade“.
 
I vagoni sa ugljem se lede i sporo kreću. Sreća je što Termoelektrana Nikola Tesla u Obrenovcu ima zaliha uglja za mesec dana rada.