Sve više američkih fabrika seli se u Kinu

PinterestFacebookTwitterShare

Tokom poslednje dve godine krize, Sjedinjene Američke Države izgubile su trećinu radnih mesta u prerađivačkoj industriji, prenosi Rojters.
 
„Želeo bih da pokrenem proizvodnjom u SAD, ali bojim se da neću u uspeti“, tipična je rečenica koja se čula tokom nedavno održane tribine u organizaciji kluba Siera, najveće američke organizacije za zaštitu životne okoline, objašnjava izvršni direktor kluba Karl Poup na sajtu Bloomberg.
 
Kako je većina učesnika tribine objasnila, preduzetnici nisu prinuđeni da izmeste svoje fabrike zbog visoke cene radne snage u SAD, kako se često prezentuje u javnosti, jer izdvajanja za plate radnika ne prelazi 10 odsto od ukupne proizvodnje, dok preseljenje fabrike u neku azijsku zemlju nosi sa sobom rizik od gubitka deset odsto ukupne proizvodnje.

Do izmeštanja američke proizvodnje u Aziju najčešće dolazi zbog, kako oni kažu, ogromnih poreskih stopa, velikih troškova za dobijanje dozvola, skupih zdravstvenih usluga i loše infrastrukture.
 
Poslednja fabrika koja je pokušala da počne da radi na Long Ajlandu na severoistoku SAD odselila se na Tajvan jer nije uspela da dobije u doglednom roku dozvolu za priključak na vodovod uz obrazloženje da je u periodu suše snabdevena pijaćom vodom oteženo.
 
Iako je proizvođački sektor relativno sačuvan tokom poslednje dve godine krize, broj radnih mesta u proizvodnim delatnostima u SAD smanjen je za trećinu.
 
„Ako je razlog za gubitak fabrika previsoke cene radne snage, kako onda objasniti uspešan rad nemačke i kineske industrije? Uprkos visokim platama radnika, „Toyota“ još 60 odsto automobila proizvodi u Japanu, dok „General Motors“ samo 30 odsto svoje proizvodnje obavlja na teritoriji SAD“, prokomentarisao je Karl Poup na sajtu Bloomberg.
 
„Da li je američka vlada prepreka opstanka industrijske proizvodnje u SAD? Na žalost da, pre svega zbog njene poreske politike. Tradicionalno, proizvodni sektor dobro plaća svoje radnike. Danas je plata zaposlenih u fabrikama u proseku za 30 odsto veća od prosvetnih i zdravstvenih radnika, tako da je taj sektor postao „krava muzara“ za izvlačenje poreza“, zaključio je Poup.
 
„Gubitak fabrika obuće, odeće i igračaka zbog konkurencije sa jeftinom radnom snagom kao što su Kina i sve privlačnija Kambodža, imao je katastrofalni uticaj na privredu velikog broja država SAD, kao sto je Južna Karolina. Dosadašnji gubitak fabrika nije ništa u poređanju sa onim koji tek predstoji kad je reč o automobilskoj, elektronskoj, metalurškoj i hemijskoj industriji“, ocenio je izvršni direktor kluba Siera. On smatra da opstanak proizvodnih delatnosti u SAD ne zavisi od smanjenja plata radne snage, već pre svega od podrške države.