Klintonova traži od Bugarske da prekine energetsku zavisnost od Rusije

PinterestFacebookTwitterShare

Američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je da između SAD i Bugarske postoji veoma snažno partnerstvo i zatražila od Sofije da prekine energetsku zavisnost od Rusije u snabdevanju naftom i gasom.

 
Nakon jučerašnjeg susreta sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom, Klintonova je izjavila da Bugarska i SAD kao NATO saveznici rade ruku pod ruku širom sveta da bi rešile kritične probleme – od obezbeđivanja uspešne tranzicije u Avganistanu do održavanja mira na Kosovu. Ona je izjavila da je Vašington partner koji će pomoći Sofiji u postizanju energetske bezbednosti i da će im se u tome naći veliki broj dobro pozicioniranih američkih kompanija, preneo je AP.

Američka državna sekretarka je rekla da će SAD poslati svog specijalnog izaslanika za energetska pitanja za Evroaziju Ričarda Morningstara u Bugarsku naredne nedelje da bi o problemu energetike razgovarao sa bugarskim zvaničnicima. SAD već duže vreme zastupaju ideju o uspostavljanju alternativnih ruta za snabdevanje Evrope gasom koje bi zaobišle Rusiju.

Američki zvaničnici kažu da zavisnost istočne Evrope od Rusije zbog energenata čini da je ona ranjiva i pod „nezdravim“ političkim pritiskom od strane Moskve.

Bugarska koja je gotovo potpuno zavisna od ruske isporuke gasa, odavno pokušava da pronađe alternativu za snabdevanje gasom uključujući i gas iz prirodnih škriljaca, ali je od toga odustala zbog štetnog delovanja na životnu okolinu.