Kako to rade ministri policije

PinterestFacebookTwitterShare

Srpsku i svetsku političku scenu danas su obeležile izjave dvojice ministara unutrašnjih poslova svojih zemalja. Francuski ministar je izazvao buru u javnosti izjavom da su neke civilizacije superiornije od drugih, dok je srpski upozorio SAD na postavljanje ruskog raketnog štita u Srbiji.
 
Kako prenosi dnevni list Danas, ministar policije Ivica Dačić je nakon boravka u Vašingtonu, gde je prisustvovao tradicionalnom molitvenom doručku, svoje američke sagovornike, rekao da je potrebno  naći zajednički imenitelj u građenju odnosa Vašingtona i Beograda, a zatim upozorio na mogućnost da se u Srbiji većina odluči ne za ulazak u EU, već za najbliže odnose sa Rusijom.

“Zamislite da se u jednom trenutku odluči da se u Srbiji postavi neki ruski raketni štit. Da li je to interes Amerike'”, upitao je Dačić. On je dodao da su njegovi sagovornici svesni te situacije, ali da ne veruju u tu mogućnost.
 
Samo nemoj da posle bude kasno“, zaključio je Dačić.
 
Gean: Sve civilizacije nemaju jednaku vrednost
 
Francuski ministar unutrašnjih poslova Klod Gean, inače pripadnik konzervativne desnice, prošlog je vikenda izazvao brojne političke kontroverze svojom izjavom kako su neke civilizacije ipak superiornije u odnosu na druge.
 
Govoreći pred grupom desno orijentiranih francuskih studenata, ministar je kako “suprotno relativističkoj ideologiji koju promoviše levica, za njega sve civilizacije nemaju jednaku vrednost“.
 
“One koje brane slobodu, jednakost i bratstvo (što je francuski nacionalni moto) čine nam se superiornijima nego one koje prihvataju tiraniju, submisiju žena, društvenu i etničku mržnju”, kazao je u svom govoru, prenosi Telegraph.
 
Predvodeći negodovanja koja su usledila sa pozicije levice, socijalistkinja Sežolen Rojal komentare ministra okarakterisirala kao “opskurne i opasne“. Pokret mladih socijalista govor je proglasio ksenofobičnim, imajući u vidu ocenivši ga kao znak “kulturalnog rasizma”. Bilo je i onih koji tvrde kako je Gean samo navlačio birače Nacionalnog fronta u susret izborima.