Kod Srbijagasa ipak najjeftinije

PinterestFacebookTwitterShare

U Srbiji posluje tridesetak distributera prirodnog gasa, a od svih ljih, gas potrošačima najjeftinije prodaje ipak Srbijagas.
 
Toliko veliki broj onih koji gas dopremaju do domaćinstava, bez sumnje je razlog što se cena kubnog metra ovog energenta razlikuje i do nekoliko dinara. Iako se može učiniti da to nije značajno, ta razlika u ceni jednog kubika, uz zimsku potrošnju, naraste i do više hiljada dinara.
 
Kada su cene u pitanju, nadležni najčešće barataju prosecima pa je tako i kod prirodnog gasa. Naime, prosečna cena kubnog metra gasa je oko 40 dinara, ali to, naravno, ne znači da svi plaćaju toliko, nego da neki potrošači plaćaju manje, a neki više od toga. 

Treba reći i to da tih prosečnih 40 dinara zapravo nije cena koju potrošači plaćaju jer se ona uvećava pošto se na to dodaje još nekoliko stavki, pre svega porez na dodatu vrednost. Kada se sve stavke uračunaju, onda se prosečnih 40 dinara poveća, a udar na novčanik je različit, u zavisnosti od toga koji distributer doprema gas. Pri tome, svi potrošači u Srbiji koriste isti energent. 

Najpovoljniju cenu, uz Jugorosgas, kod kojeg kubik košta 36,8 dinara, ima Srbijagas, gde je kubik dinar skuplji – 37,8 dinara, naravno, bez PDV-a. To potrošačima kojima je distributer Srbijagas obezbeđuje najnižu cenu kubika, a time i najmanji trošak za grejanje. 

Ovo, samo po sebi, otvara pitanje opravdanosti postojanja toliko velikog broja distributera jer je očito da mnogi, zbog različitih razloga – loše ili dotrajale mreže, malog broja potrošača… obračunavaju višu cenu kubika. 

To breme, naravno, pada na potrošače, koji, i to treba reći, aposlutno ne mogu uticati na cenu prirodnog gasa, ali ni na to ko će im ga distribuirati. Ipak, sve je više potrošača kojima je distributer Srbijagas – u poslednjih nekoliko godina njihov broj povećan je nekoliko procenata i sada ih je oko 75.000, od kojih je polovina u Vojvodini.
 
Osim što „Srbijagas gradi nove mreže, veliki deo potrošača kojima distribuira gas to preduzeće steklo je preuzimanjem mreža od dotadašnjih distributera, najčešće zbog dugovanja tih preduzeća Srbijagasu. To je najočitije u Vojvodini, gde je proteklih godina preuzeto nekoliko mreža (Žabalj, Kula…). Ta praksa, ističe generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, će se nastaviti, a to će se činiti u onim mestima gde je to opravdano i gde postoje mogućnosti. 

Srbijagas distribuira gas potrošačima u 16 opština u Vojvodini i 26 opština u Srbiji. Potrošači ovog preduzeća su u Apatinu, Kikindi i velikom broju mesta u okolini ovog grada, a slično je i u Pančevu. Iako nije distributer u Zrenjaninu, Srbijagas snabdeva potrošače u nekoliko mesta u blizini ovog mesta, a gas distribuira i potrošačima u Bačkom Gradištu, Crvenki, Čurugu, Gospođincima, Malim Pijacama, Nadalju, Šajkašu, Hajdukovu… 

Ovo preduzeće ima potrošače i u Beogradu, Sopotu, Aranđelovcu, Jagodini, Ćupriji, Paraćinu, Lapovu, Kragujevcu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Kruševcu, Smederevu, Smederevskoj Palanci, Velikoj Plani, Šapcu.