Kriza u Americi uništava tržište nekretnina

PinterestFacebookTwitterShare

Ekonomska kriza podrila je temelje američkog sna, a tamošnji eksperti na osnovu indeksa koji je šezdesetih godina 20. veka napravio ekonomista Artur Okun, napravili su listu gradova u SAD u kojima je život dotakao dno.
 
Lista je napravljena na osnovu vodećih problema kao što su nezaposlenost, nasilje, porezi, zatvaranje firmi, životni standard i politička korupcija, a sve to utiče i na tržište nekretnina.
 
1. Majami, Florida
Više od 47 odsto vlasnika nekretnina ne može da otplati dugove i hipoteke. Oko 364.000 domaćinstava nalazi se pred bankrotom, zbog čega bi Majami veoma brzo mogao da postane prestonica američkih beskućnika.
 
2. Detroit, Mičigen
Cene nekretnina pale su za čak 54 odsto, ali kupaca nema. Prošle godine grad je morao da zatvara škole i otpušta policajce ne bi li izbegao bankrot.
 
3. Flint, Mičigen
Gradske vlasti su prošle godine porušile 775 napuštenih kuća ne bi li iole ulepšale grad. Stopa kriminala je najviša u SAD.
 
4. Vest Palm Bič, Florida
Grad na jugu Floride dugo je sinonim za korupciju, a ekonomija i životni standard u gradu su najblaže rečeno katastrofalni.
 
5. Sakramento, Kalifornija
Jedini profesionalni sportski klub iz grada, čuveni košarkaški klub, mogao bi biti preseljen u drugo mesto ako grad ne pronađe novac za izgradnju nove dvorane.
 
6. Čikago, Ilinois
Vetroviti grad je kulturni i finansijski centar, ali poznat je i po ogromnim porezima na imovinu.
 
7. Fort Loderdejl, Florida
Grad koji sve brže postaje avetinjski. Nezaposlenost je enormna, nade za bolji život gotovo i da nema.
 
8. Toledo, Ohajo
Potresa ga skandal zbog korupcije i proneverenih fondova, koje istražuju FBI i državne službe. Osim toga, grad ima najniže prihode od poreza.
 
9. Rokford, Ilinois
Porezi na imovinu su peti najveći u SAD, a imovinsko stanje građana nepodnošljivo. Porez na kuću vrednu oko 136.000 dolara je oko 3.500 dolara godišnje.
 
10. Voren, Mičigen
Tržište nekretnina je uništeno, cene su pale za 50 odsto, što je drugi najveći pad posle Detroita.