MK Commerce ne odustaje od Brodogradilišta u Apatinu

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija MK Commerce d.o.o. Novi Sad odlučila je da ponovo otkupi predmetnu dokumentaciju za učestvovanje na tenderu za kupovinu A.D. Brodogradilišta “Apartin”, koja će biti raspisana polovinom februara.
 
MK Commerce je ovo odlučio bez obzira što sudskim putem pred Vrhovnim kasacionim sudom vodi postupak za Zaštitu zakonitosti predhodne „neuspele“ kupovine, a radi zaštite svojih prava, saopšteno je iz ove kompanije.
 
Tokom 2011. godine MK Commerce kao jedini registrovani kupac ponudio je kupoprodajnu cenu od 150 miliona dinara, a koju je odbor poverilaca i stečajni upravnik na predlog odbora prihvatili. To je bila druga prodaja brodogradilišta, dok se prvi put na oglas o prodaji nije niko prijavio i položio depozit. Kako je u postupku prodaje donet zaključak na štetu MK Commerce-a isti je pravdu potražio pred višim sudskim instancama. Trenutno je ceo postupak pred Vrhovnim kasacionim sudom a ukoliko ni tu nebude zadovoljena pravda obratićemo se i Ustavnom sudu Republike Srbije da dokažemo svoju savesnost prilikom prošle prodaje.
 
„Odlučili smo da ne odustajemo od kupoprodaje Brodogradilišta Apatin, i pored činjenice da se poslovna klima u 2012 godini bitno razlikuje i znatno je teže poslovati nego u predhodnoj godini kao i činjenice da smo izgubili dragoceno vreme za pokretanje i osposobljavanje Brodogradilišta Apatin i upošljavanja novih zaposlenih. Činjenica je da je od strane jednog od poverilaca došlo do bespotrebnog odugovlačenja prodaje stečajnog dužnika. Samim tim se prolongira i početak rada Brodogradilišta, zapošljavanja i angažovanja ljudi, sredstava, a na koje je MK Commerce bio spreman i imao pripremljen i plan i partnere,“ novodi se u saopštenju.
 
Kompanija ističe da je ovo presedan u Stečajnim postupcima, koji na svaki način degradira i odvraća potencijalne kupce, privrednih društava u stečaju. Kupac je ispunio sve svoje obaveze i potpuno savesno postupio prema svim učesnicima u postupku, ali je neozbiljnošću i zloupotrebom drugih aktera u samom postupku doveden u nezavidan položaj, koji mu je nametnut, kažu u MK Commerce-u.
 
Prigovor na prodaju Brodogradilišta stavila je Vojvođanska banka, jedan od najvećih poverilaca, koja je, navodi se u saopštenju, na taj način zloupotrebila svoja procesna ovlašćenja i stopirala prodaju i unovčenje stečajnog dužnika. „Naime, član odbora poverilaca, Vojvođanska banka je u postupku prodaje favorizovala jednog od navodno potencijalnih kupaca iz inostranstva. Međutim, taj potencijalni kupac nije ispunio sve uslove predviđene Oglasom i Zakonom o stečaju. Osim upućenog pisma o namerama ništa drugo nije realizovano, nije otkupljena dokumentacija niti je položen depozit od oko 100 miliona dinara na kupovini brodogradilišta,“ navode u kompaniji.