Sneg otežava funkcionisanje privrede u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Privredni kolektivi u većini gradova Srbije otežano funkcionišu zbog problema izazvanih vremenskim neprilikama, javili su dopisnici Tanjuga.
 
U Nišavskom, Pirotskom i Topličkom okrugu pojedini privredni kolektivi doneli su odluku da prekinu proizvodnju do kraja ove sedmice i na posao dolaze samo ekipe za održavanje energetskih postrojenja.
 
Preduzeća u sastavu MIN Holdinga neće raditi i na posao dolaze samo dežurne ekipe, a neće raditi najznačajniji privredni kolektivi u sastavu MIN -a kao što su Vagonka, Lokomotiva i FAM.
 
Vremenski uslovi u Kragujevcu takođe usporavaju rad privrede, ali proizvodni procesi nisu ugroženi zato što se ovaj grad, za sada, uredno snabdeva energentima, izjavio je predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac Dušan Puača.
 
Od prošle sedmice 46 šlepera sa sirovim aluminijumom namenjenim Valjaonici aluminijuma Impol Seval u Sevojnu, blokirano je zbog snega u Crnoj Gori, gde je za saobraćaj zatvoren put Podgorica-Mojkovac, izjavio je generalni direktor Impol Sevala Ninko Tešić.
 
„Od jutros pokušavamo da obezbedimo voz i da deo sirovina dopremimo iz Bara železnicom .Do tada imaćemo dva dana zastoja u proizvodnji i od večeras ćemo peći u livnici staviti na režim održavanja“,kaže Tešić.
 
Po rečima direktora Valjaonice bakra Dragana Subotića ovo preduzeće trenutno ima problem sa dostavom katoda iz Bora preko Čestobrodice.Zbog otežane dostave sirovina u Slobodnoj zoni Užice daleko je manje kamiona i posla ovih dana, kaže direktor Mihailo Trnavčević.
 
Fabrika nameštaja „Atlas“ Užice zbog otežanog poslovanja planira da u naredna četri dana obustavi proizvodnju, potvrdio je vlasnik ovog preduzeća Živorad Jovović.
 
Sneg i niske temperature zadaju velike probleme i kraljevačkoj privredi, pa je zato deo preduzeća redukovao kapacitete. Vlasnik i direktor preduzeća „Amiga“ Miroslav Tlačinac kaže da građevinska operativa ovog preduzeća radi samo u Kragujevcu za „Fijat“, jer su radnici u zatvorenom prostoru.
 
U preduzeću „Radijator„, koje proizvodi kotlove, za sada nije bilo redukcije posla iako ima manjih problema sa pristizanjem materijala i otpremom robe.
 
Od oko 350 radnika „Magnohroma“ više od polovine je na plaćenom odsustvu. Direktor Đorđe Kosanović kaže da je redovna januarska pauza u delu Fabrika elektrotermičkih proizvoda produžena i na februar, a u Fabrici vatrostalnih materijala radi manji broj radnika neophodnih za održavanje postrojenja.
 
U Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu zbog loših vremenskih uslova otežano je snabdevanje sodom iz Rumunije i Tuzle (BIH) i kvarcnim peskom iz Rgotine kod Bora,osnovnim sirovinama za proizvodnju ambalaže, potvrdio je direktor fabrike Boban Bogdanović.
 
“Kamioni sa sirovinama kasne, a zalihe imamo za nedelju dana. U međuvremenu trebalo bi da pristignu kamioni koji su na putu i teško se probijaju. U Staklari se proces proizvodnje ne može zaustaviti i učinićemo sve da bezbolno prevaziđemo ovu vanrednu situaciju. Energenata, odnosno gasa, za sada ima dovoljno za proizvodnju”, naglasio je Bogdanović.
 
Rudari rudnika Javnog preduzeća podezemne eksploatacije uglja (JP PEU) Resavica, zbog snega i niskih temperature, proizvode dnevno 25 odsto uglja manje, ali transport prema Termoelektrani „Morava“ i toplanama ide svakodnevno, izjavio je generalni direktor JP PEU Goran Bojić.
 
Fabrike i preduzeća u Subotici radnu nedelju su počela bez zastoja. Kako je rekao Slobodan Vojinović, predsednik Regionalne privredne komore Subotice, do sada nisu zabeleženi ozbiljniji problemi. U „Železari Smederevo“ i pored loših vremenskih uslova, proizvodnja se odvija nesmetano, a putevi, prilazi i pešačke staze se redovno čiste i održavaju.
 
Industrija mašina i komponenata IMK „14. oktobar“ u Kruševcu neće raditi do 10. februara, a direktori organizacionih celina pozivaće određene radnike, kako bi se završili neodložni poslovi.
 
Miroljub Milojevic zastupnik kapitala u HI „Župa“ rekao je da će radnici u ovoj fabrici raditi do srede kada će biti doneta odluka da li će se sa radom nastaviti ili će zaposleni otići na mini odmor do 13. februara.
 
Generalni direktor kruševačke Fabrike maziva (FAM) Vladica Petrović izjavio je da je na kolegijumu doneta odluka da se obezbedi nesmetan rad do kraja nedelje za svih 223 radnika i naglasio da se FAM prilagođava vanrednoj situaciji.“To znači da ćemo mi svu mehanizaciju dati na raspolaganje kako bi doprineli raščišćavanju snega.Tu pre svega mislim na vatrogasno vozilo koje u ovim tranucima može mnogo da pomogne“ – naglasio je Petrović.
 
Lenka Marković PR Trayal korporacije ističe da u ovoj kompaniji rade sve četiri fabrike, uključujući i onu u Ćićevcu. Slična situacija je u kruševačkom Duropacku, kao i u konfekciji „Zvezda“.
 
Menadžment Kompanije „Alfa plam“ iz Vranja doneo je odluku da danas i sutra ovaj najveći srpski proizvođač grejnih tela, obustavi proizvodnju. Generalni direktor kompanije Velin Ilić rekao je za Tanjug da je glavni i jedini razlog za ovaku odluku led koji je okovao kompletnu fabriku, sve interne saobraćajnice i ceo fabrički krug.