Putin: Moguća privatizacija “Gasprom”-a u budućnosti

PinterestFacebookTwitterShare

Ruski premijer Vladimir Putin ocenio je danas da je privatizacija energetske kompanije “Gazprom” moguća u budućnosti, ali da je prethodno potrebno da domaća ekonomija ojača. Putin je podestio da je u prošlosti “Gazprom” “jednom zamalo potpuno privatizovan”, a da je on lično vratio državnu kontrolu nad tom kompanijom.


Putin je to rekao u razgovoru sa politikolozima koji su pitali za predlog lidera komunista Genadija Zjuganova o nacionalizaciji energetskih kompanija. Kako prenose ruski mediji, Putin nije isključio mogućnost da “Gazprom” radi “u drugačijem režimu”, kao i da veruje da to treba učiniti.

– Samo je potrebno da ekonomija pravilno sazri – naveo je premijer i istakao činjenicu da “Gazprom” građanima Rusije prodaje 1.000 kubnih metara gasa po ceni od 75 USD, dok cena za evropske zemlje iznosi 400 USD za istu količinu.

– Ova razlika omogućava “Gazprom”-u da se razvija i da izvrši gasifikaciju zemlje – naglasio je Putin.

Vlasnička transformacija “Gazprom”-a, koji je najveći svetski proizvođač prirodnog gasa, izvršena je tokom 1990. godina deljenjem akcija građanima koji su ih u većini slučajeva prodavali privatnicima, a država je ostala vlasnik manje od 40% kompanije. Dolaskom Putina na položaj predsednika Rusije 2000. godine država je postepeno vratila kontrolu nad “Gazprom”-om i ostalim značajnim energetskim kompanijama.