Zabrinutost zbog Grčke spustila cene nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Cene nafte pale su u ponedeljak na međunarodnim tržištima zbog zabrinutosti trgovaca i ulagača da bi neuspeli pregovori o drugom paketu pomoći za Grčku mogli zakočiti potražnju u evrozoni.
 
Cena barela sirove nafte na londonskom je tržištu bila niža za 85 centi i iznosila je 113,73 dolara. Na američkom je naftnom tržištu barel pojeftinio 77 centi, na 97,07 dolara. Tržišta čekaju hoće li grčke koalicione stranke prihvatiti bolne uslove novog paketa pomoći kako bi osigurale potreban novac za uredno servisiranje finansijskih obaveza. Očekivalo se da će to učiniti u ponedeljak, ali je jedan zvaničnik grčke vlade opovrgnuo da je određen takav rok.
 
“Jedan od ključnih rizika u evropskoj situaciji jeste mogućnost da Grčka ne postigne sporazum o merama štednje koje se od nje traže”, rekao je Ric Spooner iz sidnejskog CMC Marketsa.
 
“Privrede evrozone još uvijek ne ulivaju veliko poverenje i ta činjenica ograničava rast cena usprkos jakim američkim privrednim podacima i napetostima u Iranu”, tumači Ken Hasegava iz tokijskog Newedge Brokeragea. Na kraju prošle sedmice tržišta je prijatno iznenadio izveštaj o američkom tržištu rada u januaru, koje je pokazao da su poslodavci neto otvorili čak 243 hiljade novih radnih mesta, čime se stopa nezaposlenosti spustila na 8,3 odsto.