Počinje obuka o zaštiti voća

PinterestFacebookTwitterShare

Više od 500 voćara učeštvuje u obuci o zaštiti voća od štetočina i bolesti, koju sprovodi Agrobiznis projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u Šapcu, Čačku, Arilju i Aleksincu.


Cilj obuke je da predstavi principe integralne zaštite voća, kako bi se u praksi uvele izmene u zaštiti od uzročnika bolesti i štetočina i tako izbegli rizici od pojave ostataka pesticida u voću namenjenom domaćem i inostranom tržištu.

Proizvođačima će biti predstavljene mere zaštite koje se ne zasnivaju u potpunosti na primeni pesticida, kao što su određivanje pragova štetnosti, prognoza pojave bolesti, agrotehničke i biološke mere borbe, važnost perioda pred branje i izbegavanje pojave rezistentnosti na određena hemijska jedinjenja.

Odgovarajuća primena integralne zaštite je od izuzetne važnosti za napredak sektora proizvodnje voća, jer podiže kvalitet i zdravstvenu bezbednost proizvoda, snižava troškove proizvodnje i smanjuje rizike od zagađenja životne sredine, čime značajno doprinose povećanju konkuretnosti na svetskom tržištu Kroz kombinaciju tehničke i finansijske pomoći, USAID Agrobiznis projekat već niz godina pomaže da srpska industrija voća poboljša produktivnost, bezbednost i kvalitet proizvoda, uvede nove proizvode, primeni nove tehnologije u proizvodnji i preradi i omogući pristup novim tržištima, navedeno je u saopštenju.

USAID-ov Agrobiznis projekat je deo širih aktivnosti koje se sprovode radi obezbeđenja bržeg i održivijeg ekonomskog razvoja u Srbiji.

Projekat je usmeren na povećanje izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda, podsticanje zapošljavanja u poljoprivredi, povećanje efikasnosti i konkurentnosti i stvaranje povoljnog okruženja za poslovanje agrobiznisa u Srbiji.