Kijev smanjuje potrošnju ruskog gasa da pomogne Evropi

PinterestFacebookTwitterShare

Ukrajina je predložila smanjenje potrošnje ruskog gasa da bi zadovoljila vanredne potrebe Evrope, izjavio je ukrajinski premijer Mikola Azarov.


“Ovo smo predložili i spremni smo na smanjenje naše potrošnje”, rekao je Azarov novinarima.

On je dodao da Ukrajina neće imati problema nakon što počne da koristi gas iz magacina, a ne iz gasovoda, prenela je RIA “Novosti”.
 
Ukrajinska energetska kompanija “Naftogas” saopštila je da je smanjila potrošnju ruskog gasa da bi garantovala najveću moguću isporuku gasa EU, koja je pogođena hladnim talasom i temperaturom od minus 30 Celzijusovih stepeni i koja je počela da koristi gas iz magacina i rezervi.

U međuvremenu, Andrej Kruglov, zamenik predsedavajućeg ruskog gasnog monopola “Gasproma”, rekao je da ova kompanija ne može da isporuči dodatne količine gasa Evropi, dok je portparol Evropske komisije Marlena Holcner rekla da Rusija postepeno počinje da povećava isporuke gasa u EU, koje su bile umanjene prošle sedmice.

Ukrajina je najgore pogođena zemlja hladnim talasom u Evropi. Ukrajina sada uvozi prirodni gas u količini od 60 milijardi kubnih metara godišnje, što je više od dogovorenih 52 milijarde kubnih metara, što Ukrajina demantuje.