Deutsche banka: Imidž važniji od novca ECB

PinterestFacebookTwitterShare

Iako deli sudbinu ostalih banaka u evrozoni, Deutsche banci (DB) je važnija reputacija među klijentima od jeftinog novca Evropske centralne banke.
 
Prema navodima Bloomberga, Deutsche banka je odbila da uzme trogodišnje zajmove ECB-a jer smatra da bi na taj način ugrozila svoj ugled među klijentima širom sveta.
 
„Činjenica da nikad nismo uzeli novac od vlade čini nas sa reputacijske tačke gledišta toliko privlačnim za brojne klijente da ćemo nerado odustati od takve politike“, kaže glavni izvršni direktor Josef Akerman.
 
Podsetimo, ECB je krajem decembra odobrila 489 milijardi evra trogodišnjih zajmova evropskim bankama po kamatnoj stopi od jedan posto. Time evropska monetarna vlast želi dodatno da ojača kreditne tokove prema privredi, a zajmove su prihvatile 523 banke.
 
Evropski analitičari pozdravljaju Akermanovu odluku. Metju Klark, analitičar u „Keefe, Bruyette & Woods“ smatra da je „ideja da novac centralne banke može biti iskorišten za generisanje profita, a ne za redukovanje rizika politički sporna. To je najbolje izbeći ako možete“.
 
Ipak, odluka Deutsche banke je došla nakon što je otkriveno da je ta nemačka banka već uzela novac poreskih obveznika, i to američkih. Naime, u novembru 2008. godine banka je učestvovala u programu hitnih zajmova Saveznih rezervi teškom 1,2 biliona dolara i uzela zajam od 66 milijardi dolara.
 
„Mi smo tada naučili svoju lekciju kada smo bili ohrabrivani da pozajmimo novac“, kazao je Akerman.