Razbijanje leda na rekama – prioritet

PinterestFacebookTwitterShare

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić rekao je da je razbijanje ledenih čepova na rekama trenutno prioritet.
 
U opštine najugroženije obilnim snegom danas će biti dopremljeno po pet dodatnih mašina za čišćenje puteva.
 
Marić je za agenciju Beta istakao da trenutno postoji realna opasnost od izlivanja reke Ibar u Kraljevu, u samom gradu, zbog stvaranja ledenog čepa, kao i na Dunavu, u deonici kod Đerdapa. „Formiran je ledeni čep dubok pola metra na Ibru u okolini Kraljeva i postoji realna opasnost da on izazove izlivanje reke u grad. Sutra izlaze ekipe na lice mesta da miniraju i usitne taj led“, rekao je Marić.
 
On je dodao da postoji opasnost da se na Dunavu na deonici prema Đerdapu formira led dug 100 kilometara, koji će početi da se razbija prekosutra, a sutra će se pripremati ta akcija.
 
Prema rečima Marića, dodatna mehanizacija za čišćenje zavejanih puteva biće dopremljena u opštine u kojima je proglašena vanredna situacija, sem u Bečej, gde će, kako je kazao, najverovatnije biti ukinuta ta situacija, jer stanje nije teško kao na jugu zemlje.  „Nešto mehanizacije je dopremljeno danas, ali najveći deo će biti dopremljen sutra. Reč je o mašinama javno-komunalnih preduzeća, privatnih firmi i Vojske Srbije“, dodao je on.
 
Marić je kazao i da je danas potvrđeno da je muškarac koji je pronađen mrtav u snegu u selu Radobuđa u opštini Arilje bio u alkoholisanom stanju.
 
Reč je o M.S. (62), desetoj osobi pronađenoj u snegu od početka „ledenog talasa“ u Srbiji. Njega je sinoć na kilometar udaljenosti od njegove kuće pronašla supruga.
 
Marić je istakao i da iz dana u dan sve više ljudi biva spaseno iz zavejanih kuća u udaljenim selima, kao i da je od Božića spaseno ukupno 176 osoba.