(VIDEO) Klint Istvud pokrenuo debatu o autoindustriji

PinterestFacebookTwitterShare

Reklama o gigantu američke auto industrije Chrysler-u sa glumcem Klintom Istvudom, koja je emitovana u poluvremenu finala američkog fudbala, izazvala je buru na političkoj sceni u SAD i ponovo otvorila pitanje državne pomoći posrnulim auto kompanijama.

U dvominutnoj reklami, u kojoj se kao narator pojavljuje poznati glumac i reditelj, upoređuje se situacija u poluvremenu sportskog takmičenja sa stanjem u američkoj ekonomiji.

Poluvreme je. Oba tima su u svlačionicama i dogovaraju se šta da urade da bi dobili utakmicu u drugom poluvremenu. Danas je poluvreme i za Ameriku. Ljudi nemaju posao, pate i pitaju se šta da urade da se situacija popravi, kaže Klint Istvud.

Prikazujući slike Detroita, sedišta Chrysler-a, koji je najviše bio pogođen krizom u auto industriji, Prljavi Hari, ipak unosi pozitivan stav, rekavši da je moguće da se situacija popravi, što su mnogi videli kao njegovu podršku predsedniku Baraku Obami i njegovoj politici spasavanja giganta iz Mičigena.

Naša država ne može da bude srušena jednim udarcem, mi se ponovo uzdižemo i kada se do kraja uzdignemo, svet će ponovo čuti tutnjavu naših mašina, čuje se glas naratora u reklami.

 
Iako tokom reklame nije pomenuto ime bilo kog političara, na Twitteru su se odmah pojavile spekulacije da je Klint Istvud, inače republikanac, na taj način pružio podršku Obami pred novembarske izbore.

Glavni savetnik u Obaminoj kampanji Dejvid Akselrod, kaže da je reklama snažna, ali je generalni menadžer Chrysler-a Serđio Markione odgovorio da reklama nikome ne pruža podršku, već predstavlja univerzalnu i neutralnu poruku za sve građane Amerike.

Istvud, koji je pre četiri godine na izborima podržao republikanskog kandidata Džona MekKejna, rekao je prošle nedelje da nije siguran kome će ovog puta dati svoj glas. „Ja zasigurno nisam politički orijentisan ka Obami, a reklama je okrenuta ka otvaraju novih radnih mesta i jačanju duha u Americi, i verujem da će se svi političari složiti sa tim“ , naveo je poznati glumac.

Administracija bivšeg predsednika Džordža Buša je započela, a Obamina nastavila program oporavka auto industrije koja je bila na izdisaju sa 60 milijardi dolara državne pomoći.

Chrysler, koji je sada delimično u vlasništvu italijanskog Fijata, tada je proglasio bankrot i dobio je 12,5 milijardi dolara državne pomoći, dok je General Motors potpomognut sa 50 milijardi dolara, a država je sada vlasnik 60 odsto akcija te kompanije.

Broj nezaposlenih u Detroitu je sa 16,6 tokom 2009.godine danas pao na 9,7 odsto, što je ipak i dalje među najvećom nezaposlenošću u SAD. Republikanci su žestoko kritikovali Obamu zbog mešanja države u auto industriju, ocenivši da Amerika na taj način postaje socijalistička država.