Izveštaj EK: Obradivo zemljište na KiM je zatrovano

PinterestFacebookTwitterShare

Obradivo poljoprivredno zemljište na Kosovu je zatrovano, navodi se u najnovijem izveštaju Evropske komisije, pa proizvodi uzgajani na njemu mogu biti smrtonosni po građane koji se njima hrane, piše prištinski list Ekspres, a prenosi portal www.seebiz.eu.

Izveštaj Evropske komisije pod nazivom „Dalja podrška korišćenju zemljišta“, završen je u januaru ove godine, a obuhvatio je istraživanje zagađenosti poljoprivrednog zemljišta pod nadzorom profesora Volfganga Spira.

U izveštaju piše da konzumiranje voća, povrća, mesa ili mlečnih proizvoda, putera i sira kojima se hrane građani Kosova može da ima smrtonosne posledice.

„Rezultati napravljenih analiza su alarmantni tako da se preporučuje da se oni verifikuju što pre i proslede na dalje ispitivanje kako bi se izbegli eventualni socijalni nemiri“, piše prištinski list.

Izveštaj je potvrdio kontaminaciju poljoprivrednog zemljišta preko dozvoljenih maksimuma teškim metalima, a posebno hromom, niklom, olovom, cinkom i arsenikom. Visoka koncentracija tih zagađivača vlada na čitavom Kosovu.

„Zagađene površine koriste se za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda za lanac ishrane ljudi. Moguće je da ti proizvodi sadrže takvu koncentraciju zagađivača koja može imati negativne posledice, pa dovesti i do smrtnog ishoda“, prenosi portal Seebiz.eu navode izveštaja.