Štrajk Reuters-ovih novinara nakon više od 25 godina

PinterestFacebookTwitterShare

Reuters-ovi novinari u Velikoj Britaniji za četvrtak i petak planiraju dvodnevni štrajk. To će biti prvi štrajk u više od 25 godina, a stiže nakon što je matična kompanija Thomson Reuters odbila ponudu za alokaciju tri odsto sredstava iz budžeta kompanije u plate radnika.

Članovi Nacionalnog sindikata novinara (NUJ) smešteni u Londonu protestuju protiv ponude uprave za minimalno povećanje plata od 1,75 odsto za sve zaposlene, dok bi ostatak povećanja zavisio od učinkovitosti pojedinog radnika.

Radnici su takvom ponudom nezadovoljni jer već godinama trpe smanjenje plata, a uz britansku stopu inflacije, udar na njihov standard je sve veći. Maloprodajne cene u Britaniji su u 2011. porasle za 4,8 odsto, što je jedna od najvećih stopa inflacije u Evropi. Ponuda poslodavaca stoga ne odgovara inflaciji ni rastu plata koje bi trebalo da imaju da godinama nisu trpeli rezove.

Sindikalisti Majk Rodi i Helen Long kazali su kako su uložili jako puno truda u pregovore s upravom, ali da je kompanija odbijala da da bolju ponudu od ove od 1,75 odsto što je ispod inflacije, a dolazi nakon dugog niza godina rezova. Zbog toga su se novinari Reutersa u Velikoj Britaniji, njih oko 150, odlučili za štrajk po prvi put u više od 25 godina.

Glavni urednik Reuters Newsa, Stiven Adler, koji je u ime kompanije prokomentarisao najavu štrajka, kazao je da „se poštuje pravo kolega na ovu radnu akciju kako bi poboljšali svoju pregovaračku poziciju te se raduje što će moći da ih dočeka kad se vrate na posao“.