(VIDEO) Kalinić pokušao da pobegne iz zatvora

PinterestFacebookTwitterShare

Pritvorenici Sretko Kalinić i Željko Milovanović pokušali su u ranim jutranjim časovima da pobegnu iz Okružnog zatvora u Beogradu, ali su brzom intervrencijom Žandarmerije sprečeni u tome i vraćeni u ćelije, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.
 
U saopštenju se navodi da su Kalinić i Milovanović pokušali da pobegnu tako što su izašli iz svojih ćelija odvalivši vrata, savladali pripadnika službe obezbeđenja i iskočili kroz prozor u dvorište zatvora. Budnošću i brzom intervencijom pripadnika Žandarmerije obojica su odmah uhvaćena i vraćena u ćelije.
 
U toku je uviđaj koji će izvršiti policija Beograda, a o događaju su obavešteni predsednik Višeg suda u Beogradu i tužilac za organizovani kriminal.
 
Svi radnici službe obezbeđenja koji su radili na bloku gde su ova dva lica bila smeštena su suspendovani i protiv njih će se voditi disciplinski postupak, kao i krivični postupak ukoliko se utvrdi da postoje elementi krivičnog dela. Bezbednost u Okružnom zatvoru u Beogradu je podignuta na viši stepen kako od strane Uprave Okružnog zatvora tako i od strane komande Žandarmerije.
 
Situacija u zatvoru je mirna i pod kontrolom.
 
Utvrđivanje daljih činjenica preuzeće policija, tužilaštvo i istražni sudija u saradnji sa Upravom za izvršenje krivičnih sankcija, navodi se u saopštenju.
 
Ponovljeno suđenje Sretku Kaliniću i Milošu Simoviću zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih dela koja su izvršili kao pripadnici „zemunskog klana“ zakazano je za 27. februar pred Specijalnim sudom u Beogradu.
 
Simović i Kalinić u odsustvu su pravosnažno osuđeni na po 40 godina zatvora. Posle sedam i po godina bekstva uhapšeni su u junu 2010. a sud im je na njihov zahtev dozvolio obnovu postupka.