Nafta možda dosegne cenu od 160 dolara?

PinterestFacebookTwitterShare

Cena sirove nafte će se do sredine godine održati između 100 i 115 dolara za barel, osim u slučaju da dođe do „iznenađenja ili geopolitičkih promena“.
 
To su očekivanja koja je izneo kuvajtski ministar za naftu, Mohamed al-Baseri. On je dodao da sve ukazuje da je tržište nafte trenutno uravnoteženo i da cena „tečnog zlata“ odgovara i potrošačima i proizvođačima, prenela je agencija AFP.
 
Al-Baseri je takođe izneo podatak da „kuvajtska proizvodnja uglavnom stagnira na nivou od oko tri miliona barela na dan“. 

Član upravnog odbora kuvajtske naftne kompanije „Kuvajt petroleum korporejšn“, Ali al-Hadžeri, izjavio da bi cena tog energenta mogla da poraste na čak 160 dolara za barel, ukoliko tenzije oko embarga izvoza iranske nafte ne popuste ili ako dođe do konflikta, ali je dodao da se taj nivo cene ipak ne bi održao na duži period. 

Evropska unija je uvela embargo na izvoz iranske nafte, dok je zvanični Teheran više puta upozorio da će blokirati Hormoški moreuz, strateški put za izvoz nafte iz Persijskog zaliva, ukoliko mu se ne dozvoli izvoz te sirovine.