Rudari najavljuju novu cenu uglja

PinterestFacebookTwitterShare

Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja (JP PEU) Resavica očekuje saglasnost nadležnih ministarstava i Vlade da od aprila podignu cenu uglja – industrijskog 30 do 40 odsto, a za široku potrošnju devet odsto.

Povećanje cene industrijskom uglju, koji uglavnom ide za Termoelektrane, za 30 do 40 odsto, „neće uticati na cenu struje, jer se radi o veoma malim količinama u odnosu na one količine koje dolaze iz Basena Kolubara“, izjavio je za Tanjug generalni direktor JP PEU Goran Bojić.

On je dodao da ni povećanje cene od devet odsto za široku potrošnju, „neće ugroziti životni standarad građana jer se radi o malom povećanju“.

Uz napomenu da JP PEU ima najnižu cenu uglja u regionu, Bojić je istakao da će nova cena pomoći rudarima Resavice da budu više zastupljeni u energetskom sistemu države.

Bojić je istakao da su rudnici JP PEU za ovu godinu planirali proizvodnju 700.000 tona uglja 4,5 odsto više nego prošle godine. Termoelektrani „Morava“ iz Svilajnca, prema ugovoru, biće isporučeno 300.000 tona.