Bankroti dele 1,5 mil. otkaza u EU

PinterestFacebookTwitterShare

Broj kompanija koje su propale zbog dužničke krize u evrozoni sve je veći i mogao bi da ugrozi 1,5 miliona radnih mesta širom Evrope.


Broj kompanija koje nisu platežno sposobne u grupi od 15 zemalja EU, plus Norveška i Švajcarska, u 2011. je porastao za 0,3 odsto na 174.917.

U najnovijem godišnjem izveštaju o nesolventnosti navodi se da je jedna od tri nesolventne kompanije iz uslužnog sektora.

Sve veća nemogućnost preduzeća da dospele obaveze plaćaju u rokovima njihovih dospeća uveliko ugrožava radna mesta, od kojih je prošle godine oko 1,5 miliona bilo pod znakom pitanja, što je za 7,1 odsto više u odnosu na 2010. Tokom 2009, rekordnih dva miliona poslova bilo je ugroženo zbog nesolventnosti preduzeća.

Situacija bi ove godine mogla da se pogorša, budući da kompanije srednje veličine često suviše kasno reaguju na teškoće na finansijskim tržištima, pokazalo je istraživanje.

Situacija se razlikuje od zemlje do zemlje, a najveći broj nesolventnih firmi zabeležen je u Grčkoj, zatim u Španiji, Italiji i Portugaliji.

Sa druge strane, u Nemačkoj i Francuskoj evidentirano je manje preduzeća koja su proglasila bankrot.

Još jedan simptom krize je to što se jedan od četiri nemačka izvoznika susreo sa kašnjenjem isplate od mesec ili više dana od strane kupaca iz Italije, Španije i Portugalije, navodi Kreditreform.

Situacija je znatno gora u istočnoj Evropi, gde je devet od 10 nemačkih izvoznika moralo da čeka na isplatu iz Rumunije, Hrvatske, Češke i Mađarske.