Privatni izvršitelji od maja uteruju dugove za struju

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija će za nekoliko meseci dobiti prve privatne izvršitelje, odnosno lica koja će od dužnika između ostalog uterivati dugove za struju, telefon i ostale komunalije.
 
Međutim, prvim izvršiteljima koji bi od 18. maja trebalo da počnu da rade za taj posao neće biti dovoljan samo položeni ispit za izvršitelja i diploma pravnog fakulteta.

Da bi došli do dobre zarade koju ovaj posao nosi, moraće da ulože i svoj novac. Sudeći prema iskustvima njihovih kolega iz Makedonije, koji taj posao obavljaju već šest godina, za otvaranje kancelarije biće im potrebno bar nekoliko hiljada evra početnog kapitala.
 
Kancelariju, sef, uređaje i opremu za elektronsku i mehaničku obradu predmeta, potrošni materijal, nameštaj, skladište i drugi odgovarajući prostor za čuvanje zaplenjenih stvari, sve to će morati da obezbede oni koji žele da postanu privatni izvršitelji. Po svemu sudeći, najmanji trošak biće njihova registracija kao preduzetnika, svega 1.200 dinara.

– Ministarstvo pravde za sada nema preciznu procenu troškova za početak rada. Komora, koju će osnovati prvi izvršitelji u maju, doneće akt o uslovima i opremi za kancelariju. Taj akt trebalo bi da ima sve gore navedeno – kaže pomoćnik ministarke pravde Vojkan Senić.

Iako se na posao izvršitelja u zemljama EU gleda kao na posebnu vrstu biznisa u kome može dobro da se zaradi jer se dobija nagrada za svako uspešno izvršenje, diplomirani pravnici u Srbiji nisu baš pohrlili da prijavljuju polaganje ispita. Sledeće sedmice biće raspisan novi konkurs za ispit, a nama treba 330 izvršitelja. Privatne izvršitelje u regionu još nemaju samo Srbija i BiH.

Jelena M. sa diplomom Pravnog fakulteta još razmišlja da li da se prijavi, a kako kaže, osnovni motiv bi joj bio novac.

– To će sigurno biti bolje plaćen posao od rada u recimo državnoj službi, gde kao običan pravnik primate platu oko četrdesetak hiljada dinara – objašnjava Jelena.

Ona ipak sumnja da može da prikupi nekoliko hiljada evra za otvaranje kancelarije i sve što joj je potrebno.

– Možda bih mogla da podignem kredit, verujem da bi mi se na kraju višestruko isplatilo – zaključuje Jelena.

Da prostora za dobru zaradu i te kako ima, smatra i pomoćnik ministra pravde Vojkan Simić koji podseća da će isključivo u nadležnosti privatnih izvršitelja biti naplata dugovanja za komunalne usluge, struju, vodu, grejanje i infostan.

– Broj ovih predmeta samo u beogradskom pravosuđu izražava se u milionima, što znači da će imati dosta posla i prilike za zaradu – objašnjava on .

Cene usluga i naknadu koju će privatni izvršitelji dobijati Ministarstvo pravde bi trebalo da usvoji odmah posle imenovanja izvršitelja u martu.

– Oni će imati pravo na naknadu za troškove plus nagradu koja će se sastojati iz fiksnog i varijabilnog dela. Za zaradu izvršitelja veoma je bitan varijabilni deo koji će u stvari biti posebna naknada za uspešno izvršenje. Ona će moći da se ugovori u procentu od vrednosti duga koji naplate i u zavisnosti od efikasnosti izvršenja. To će biti poseban motiv za izvršitelje – precizirao je Senić.