Ina osigurala dodatni uvoz gasa iz Mađarske

PinterestFacebookTwitterShare

Ina i njena kompanija Prirodni plin uspeli su da poslepodne osiguraju dodatni uvoz gasa, pa se očekuje postupno ukidanje redukcije gasa za velike industrijske potrošače uvedeno nakon privremenog smanjenja domaće proizvodnje gasa s polja na severnom Jadranu, izvestili su poslepodne iz Ine.

„Uspeli smo da rešimo dodatni uvoz prirodnog gasa. Reč je o dodatnim količinama gasa iz mađarskih izvora, pa će se od sutra prepodne postupno ukinuti redukcije gasa trima velikim industrijskim potrošačima, HEP-u, Rafineriji nafte Rijeka i Petrokemiji“, izvestili su iz Ine dodajući kako će se iz istih izvora osigurati dodatne količine dok se ne reši situacija na severnom Jadranu.
 
Naime, Ina je danas saopštila da je zbog tehničkih poteškoća na gasnim poljima na severnom Jadranu privremeno smanjena domaća proizvodnja gasa. S obzirom na ekstremne vremenske uslove u Hrvatskoj, došlo je do pada napajanja energijom INAgip-ovih platformi IKA A kao i s njom povezanih platformi, zbog čega šest od ukupno 16 proizvodnih platformi na severnom Jadranu privremeno nije u mogućnosti proizvoditi gas.
 
Proizvodnja s polja na severnom Jadranu smanjena je sa 3,3 miliona kubnih metara na dan na 1,3 miliona kubika na dan, izvestili su ranije iz Ine dodajući kako INAgip radi na uklanjanju tehničkih poteškoća kako bi se napajanje energijom na platformama uspostavilo u najkraćem mogućem roku. Stoga je Prirodni plin u dogovoru s velikim industrijskim potrošačima smanjio isporuke gasa HEP-u, Rafineriji nafte Rijeka i Petrokemiji. To je učinjeno kako bi se osigurala nesmetana dostava zaštićenih kupaca kao što su domaćinstva, bolnice, škole, vrtići i ostale javne ustanove, saopštili su ranije iz Ine.
 
Takođe su istakli da je italijanski Eni nastavio s uobičajenim isporučivanjem gasa Hrvatskoj u skladu s potpisanim trogodišnjim ugovorom o snabdevanju i da Prirodni plin preduzima sve potrebne korake kako bi normalizirao snabdevanje, uključujući daljnji uvoz dodatnih količina gasa koji je i dogovoren kasnije poslepodne.
 
Zbog talasa hladnoće u Hrvatskoj potrošnja gasa je poslednjih dana povećana, a juče je dosegnuta i rekordna dnevna potrošnja od 16,5 miliona kubnih metara. Inače, Hrvatska godišnje troši oko tri milijarde kubnih metara prorodnog gasa, a oko 65 odsto potreba zadovoljava se iz domaćih izvora, dok se oko 35 posto potrebnih količina uvozi.