Rekordna, duplo veća potrošnja gasa

PinterestFacebookTwitterShare

Novosadska toplana, koja snabdeva više od 100 hiljada stanova toplotnom energijom, beleži ovih hladnih dana rekordnu potrošnju gasa od 1,5 miliona kubika dnevno, kažu u ovom preduzeću.

 
Iako je zabeležena potrošnja gasa i duplo veća u odnosu na isti period prošle godine, iz Novosadske toplane poručuju da će nastaviti zagrevanje stanova maksimalnim kapacitetom, dok vremenske prilike to budu zahtevale. Takođe ističu da nema većih problema na toplovodnoj mreži u gradu, a dežurne ekipe su u punoj pripravnosti za slučaj hitnih otklanjanja kvarova.
 
Preračunato u dinare, u poslednjih nedelju dana, dnevna potrošnja prelazi 50 miliona dinara a celokupna potrošnja od početka januara je vrednosti 1,2 milijarde dinara.
 
U Novosadskoj toplani navode da mesečne uplate građana iznose 200 miliona dinara za račune i da već sada imaju novih milijardu dinara duga prema „Srbijagasu“, a u narednim još hladnijim danima, kako se procenjuje, ovaj dug će se duplirati.
 
Direktor „Novosadske toplane“ Vladimir Jelić naglasio je, međutim, da je u ovim uslovima prioritet da Novosađanima obezbede tople domove, te da stoga ne mogu stavljati ekonomski interes preduzeća ispred životnih potreba korisnika.