Rumuni imaju svinjokolj i pet godina posle ulaska u EU

PinterestFacebookTwitterShare

Ulazak u Evropsku uniju donosi nova pravila i kada je u pitanju svakodnevni život. Recimo zabranjena je prodaja domaće rakije bez sertifikata. A svinje bi trebalo da se ubijaju elektro-šokom. Seljaci u Rumuniji svinje kolju tradicionalno – mnoge ne zanima da budu konkurentni na tržištu. Oni jednostavno svoje pečenje pojedu sami.
 
U selu Grbovi u Transilvaniji, zima je doba svinjokolja. Niko od meštana ne želi da se odrekne te tradicije klanja sopstvenih svinja u svom dvorištu.
 
– To bi bilo šteta, jer sve se radi kod kuće. A i drukčiji bi bio ukus kada dobijete kobasice i sve ostalo iz neke klanice – kaže meštanin Andreas Logdeser.
 
Ova tradicija postoji već 800 godina, a metoda klanja se nije puno promenila. U Transilvaniji se i danas svinja zakolje a zatim joj se spale dlake.
 
Kada bi se pridržavali propisa evropske unije, svinju bi usmrtili elektrošokom, ali seljacima to nije po volji.

– Kada Španci prestanu da održavaju svoje koride, onda ćemo i mi prestati s tradicionalnim klanjem – kaže seoski veterinar Mirče Maniu.

– To ide samo nožem, krv ide napolje. A onda – čašica tople rakije – dobacuje njegov meštanin.

Vrhunac svinjokolja je gozba posle obavljenog posla.

Za sela poput ovog ulazak u EU će značiti kraj – tako se proricalo pre pet godina. Ali, u Grbovi je slanina ostala simbol blagostanja. I niko se ne žali da se ovde sada loše živi.

– Mi ovde gotovo da i ne osećamo krizu – kaže meštanin Jon Nedelea.

Rumuni su preuzeli običaje transilvanskih Saksonaca, koji su se uglavnom odselili. Tako i danas meso nose u toranj crkve, a iz tog seoskog špajza porodice onda dobijaju po komad svoje slanine. Tako se prema narodnom verovanju čuva mir u selu.