Velike razlike u cenama voća i povrća na pijacama

PinterestFacebookTwitterShare

Razlike u cenama voća i povrća na pijacama širom Srbije sve su izraženije i idu i do sto odsto. Razlog sada nije samo kvalitet, već i znatno manja ponuda na tržnicama.
 
Prodavci se žale da su im pazari od početka ove godine sve „tanji“, a da im s druge strane roba propada od hladnoće.
 
– Iznosim samo jednu kutiju banana – priča Marijan S., prodavac na Zelenom vencu. – Moram da je čuvam u kutijama, jer za nekoliko minuta pocrni na mrazu. Nije nam hladnoća najveći problem, već besparica. Ljudi nemaju para, pa kupuju pomorandže ili mandarine na komad.
 
Banane sada koštaju od 80 dinara u Subotici do 120 dinara u Beogradu. Za kilogram grejpa ili mandarina u Subotici valja odvojiti 80 dinara, dok je u Beogradu i Nišu potrebno čak 130 dinara. U Zaječaru, Vranju i Smederevu kilogram jabuka prosečno staje 40 dinara, a u prestonici 30 dinara više.
 
Na pijacama ovih dana, inače, preovlađuje ponuda crvenog i belog krompira, crnog i belog luka, šargarepe, zeleni i cvekle. Krompir je trenutno najjeftiniji u Zaječaru, Vranju i Čačku, gde za kilogram treba izdvojiti 30 dinara u proseku. Duplo više košta u Beogradu i Požarevcu. U glavnom gradu kilogram crnog luka staje 60 dinara, dok se u Sremskoj Mitrovici za isti novac mogu kupiti dva kilograma.
 
Na pojedinim tezgama nude se i uvozni paradajz, krastavac salatar, brokoli, karfiol, patlidžan i tikvice, koji najčešće stižu iz Turske, Grčke, Italije i Španije. Ipak, njihova izbor je više nego skroman, a cene prilično visoke.