Inspektori iz Dablina odlučuju da li će bh. pileće meso i jaja u EU

PinterestFacebookTwitterShare

U skladu sa zahtevom koji je BiH uputila  Evropskoj komisiji za izvoz određenih proizvoda životinjskog porekla iz BiH, a u cilju stvaranja uslova za izvoz određenih pošiljaka proizvoda životinjskog porekla iz BiH na tržište EU, u BiH do 8. februara boravi misijski tim Kancelarije za hranu i veterinarstvo (FVO) iz Dablina.


U Kancelariji za veterinarstvo kažu kako tim iz Dablina vrši reviziju stanja u sektoru proizvodnje mesa peradi i konzumnih jaja. 
 
”U narednom periodu misijski tim je u poseti određenim objektima koji se bave proizvodnjom i preradom pomenutih proizvoda, kao i ovlašćenim veterinarskim laboratorijama kako bi utvrdili stvarno stanje funkcionisanja sistema na terenu, odnosno ispunjenost standarda koje EU zahteva u ovom pogledu da bi prihvatila garancije nadležnog tela treće zemlje i stavila je na popis zemalja iz kojih je odobren izvoz ovih pošiljaka na područje EU”, ističu iz Kancelarije za veterinarstvo.

Procedurom je predviđeno da se izveštaj inspekcije ukoliko bude povoljan prosedi Evropskoj komisiji, koja bi trebalo da stavi BiH na listu zemalja iz koje se mogu uvoziti meso živinskog porekla i jaja u EU, takođe od ocene inspektora o kvalitetu nadzora nad tim procesima zavisi da li će proizvođači iz BiH moći da nastave izvoz u Hrvatsku nakon što ona uđe u EU. Takođe, ako dođe do potvrdne odluke, Odeljenje za veterinarstvo, prema ranijim najavama bi trebao da kandiduje potencijalne liste izvoznika koji ispunjavaju uslove izvoza na tržišta EU.