Radna grupa o energetskoj situaciji

PinterestFacebookTwitterShare

Radna grupa za sigurno snabdevanje energentima ponovo će danas razmotriti energetsku situaciju u zemlji, na sastanku koji će biti održan u Ministarstvu infrastrukture i energetike, najavilo je to ministarstvo.

 
Članovi radne grupe, među kojima su i rukovodioci javnih preduzeća iz energetskog sektora, posle sastanka daće izjave medijima.
 
Prethodni sastanak Radne grupe za sigurno snabdevanje energentima održan je u petak, 3. februara, kada je ta radna grupa predložila Vladi Srbije da preduzme vanredne mere za smanjenje potrošnje energenata, kao što su privremeno zatvaranje škola i smanjenje potrošnje energije u velikim industrijskim sistemima. Energetska situacija u Srbiji trenutno je stabilna, iako se proizvodnja energije odvija u otežanim uslovima zbog ledenog talasa koji je zahvatio Srbiju poslednje dve nedelje.

 

Potrošnja struje je rekordna, ali za sada neće biti restrikcija, najavljuju iz Elektroprivrede Srbije (EPS) i apeluju na racionalnu potrošnju električne energije. I potrošnja gasa je dostigla oko 14 miliona kubnih metara dnevno, a iz podzemnog skladišta gasa Banatski dvor se povlači oko četiri miliona kubika gasa dnevno. Sve toplane u Srbiji za sada greju bez većih problema, iako nekoliko toplana ima zalihe mazuta za samo nekoliko dana, najavljuju iz Udruženja toplana Srbije i poručuju da će svi gradovi u Srbiji imati redovno grejanje, iako ledeni talas potraje duže od 10 dana.
 
Vlada Srbije proglasila je u nedelju 5. februara vanrednu situaciju u žemlji zbog snežnih padavina i niskih temperatura u Srbiji.