NIS ne kupuje Petrohemiju

PinterestFacebookTwitterShare

Vlada Srbije odlučila je da za dolar od privatnog vlasnika otkupi Ju-Es stil i tako proba da reši pitanje zaposlenih i nastavka proizvodnje u „Železari Smederevo”. Kako, međutim, da jedan od ključnih stubova privrede vlada stavi na noge? Da li je dovoljno samo to što će u narednih nekoliko meseci vlada upravljati kompanijom, pre nego što je proda novom strateškom partneru?
 
Ta ista vlada već nekoliko godina pokušava da reši i pitanje „Petrohemije” iz Pančeva nateravši svoje javno preduzeće „Srbijagas” da „Petrohemiji”, čiji se gubici procenjuju na oko 250 miliona evra, isporučuje ovaj energent bez plaćanja, potapajući tako i sam „Srbijagas”!
 
Pri tom ta ista država, s druge strane, daje državne garancije „Srbijagasu” za ulazak u nove investicije vredne više od 300 miliona evra, koje ovih dana pravdaju pred Međunarodnim monetarnim fondom, jer je vlada upravo na ovaj način probila dogovor s MMF-om. Država nije iskoristila priliku da problem „Petrohemije” reši pri privatizaciji NIS-a, bez obzira na to što ovaj petrohemijski kompleks može da radi samo kao deo rafinerije, jer koristi primarni benzin kao osnovnu sirovinu. Dubioza „Petrohemije” je inače išla dotle da je zabeležila najveće gubitke 2009. godine, kada je minus kompanije prevazišao njenu vrednost.
 
Upitani kakvi su im planovi za „Petrohemiju”, da li razmišljaju da je kupe, u pres-službi NIS-a za „Politiku” kažu da u naredne dve godine ne planiraju povećanje paketa akcija u „Petrohemiji”.
 
Na osnovu sporazuma o strateškoj saradnji NIS-a i „Petrohemije”, koji su krajem prošle godine potpisali NIS i Ministarstvo ekonomije, predviđeno je izvođenje „Petrohemije” iz operativnih gubitaka posle realizacije prve faze investicionog programa. Istovremeno je planirano i restrukturisanje dugovanja „Petrohemije” prema vladi, „Srbijagasu”, EPS-u, NIS-u kao i drugim poveriocima, nakon čega će NIS imati 33,6 odsto udela.
 
– Za nas taj aranžman znači mnogo, jer je Rafinerija „Pančevo” vezana za „Petrohemiju” zajedničkom infrastrukturom. Nakon završene rekonstrukcije rafinerije proizvodićemo više primarnog benzina koji ćemo prodavati „Petrohemiji” i bićemo im glavni izvor kvalitetnih sirovina. Za „Petrohemiju” smo napravili investicioni program koji podrazumeva pokretanje postojećih i izgradnju novih kapaciteta za polipropilen, objasnili su u NIS-u.
 
Ukupan dug „Petrohemije” NIS-u iznosi 10 milijardi dinara.
 
Upitani da li je tačno da je glavni razlog zašto NIS nije kupio „Petrohemiju” to što ovako ima monopol na domaćem tržištu kada je reč o prodaji primarnog benzina i može da drži cenu ovoj osnovnoj  sirovini za rad „Petrohemije”, u NIS-u kategorički tvrde da takve spekulacije nisu tačne.
 
– NIS i „Petrohemija” su strateški partneri, koje povezuje ne samo zajednička infrastruktura, već su i sposobni da snabdevaju jedno drugo sirovinama. Što se tiče formiranja cena primarnog benzina, NIS se orijentiše na kotacije cena ove sirovine na evropskom tržištu. U isto vreme nudimo „Petrohemiji” kupovinu primarnog benzina po nižoj ceni od uvoznih ponuda – objašnjavaju u NIS-u. 
 
Takvih principa drži se i „Petrohemija” u pogledu formiranja cena pirolitičkog benzin koji prodaje NIS-u. U NIS-u naglašavaju da kupovina „Petrohemije” nije bila predmet međudržavnog sporazuma između Rusije i Srbije. Međutim, u ovom trenutku naše kompanije aktivno razvijaju obostranu saradnju u okviru sporazuma potpisanih prošle godine, zaključuju u ovoj rusko-srpskoj kompaniji.
 
Dušan Bajatović, generalni direktor „Srbijagasa”, koji je jedan od potpisnika pomoći „Petrohemiji”, kaže da će, ukoliko vlada bude insistirala na tome da se preuzme, on to i učiniti.
 
– Sve je bolje od ključa u bravi, a da se radnici otpuste. „Srbijagas” kao meru pomoći „Petrohemiji” isporučuje gas bez nadoknade, uz dogovor o konverziji duga – kaže Bajatović.