Argentina se žali UN zbog Britanaca

PinterestFacebookTwitterShare

Argentina će se zvanično žaliti UN na odluku Velike Britanije da posalje jedan od svojih najsavremenijih ratnih brodova na Foklandska ostrva.
 
To prema oceni argentinskih vlasti predstavlja ozbiljan rizik po bezbednost u tom delu sveta, javljaju agencije.
 
Predsednica Argentine Kristina Kiršner optužila je britanskog premijera Dejvida Kamerona za militarizaciju spora koji dve zemlje imaju oko Foklanda. Ona je rekla da su Argentinci jedinstveni u želji da povrate Malvine, kako oni zovu Foklandska ostrva putem diplomatije i pregovora i pozvala Kamerona da “pruži šansu miru,” preneo je AP.
 
“Preživeli smo previše nasilja da bi nas privlačile vojne igre i ratovi,” izjavila je Kiršner u govoru koj su preneli nacionalni mediji.
 
Argentina smatra Malvine svojom teritorijom koju su Britanci uzurpirali pre gotovo 180 godina.
 
Britanci tvrde da su oni otkrili i posedovali ta ostrva 100 godina pre nastanka Argentine. Najpre je na njih polagala pravo španska kruna, a zatim nezavisna Argentina, da bi ih 1833 zauzeli Britanci koji su isterali gaučose i doveli naseljenike iz Britanije.
 
Oko suvereniteta nad ostrvima je 1982. godine vođen Foklandski rat između Argentine i Velike Britanije. Argentina je taj rat izgubila.
 
Kiršner je rekla da Foklandi više nisu “stvar naroda Argentine već čitave Latinske Amerike i celog sveta.”
 
Britanski mediji: “Argentina opasna i ratoborna”
 
I dok su građani okupljeni oko predsedničke plate u Argentini pozdravili reči svoje predsednice, u Londonu tabloidi i britanski lideri već nedeljama prikazuju Argentinu kao opasnu i ratobornu, napominje američka agencija.
 
Predstavnik Forin ofisa je rekao AFP-u da su stanovnici Foklandskih ostrva britanski državljani po svom izboru. “Oni su slobodni da odlučcuju o svojoj budućnosti i neće biti pregovora sa Argentinom o suverenitetu ukoliko to ostrvljani ne budu želeli,” dodao je on.
 
U međuvremenu, argentinska vlada odlučila je juče da u čast obeležavanja 30. godišnjice završetka Foklandskog rata fudbalsko prvenstvo ove zemlje nosi naziv Liga “Krstarica general Belgrano”.
 
To je ratni brod koji je 1982. godine potopila jedna britanska podmornica, a poginula su 323 člana posade.