U toku izrada planova rekonstrukcije banjalučkog Kastela

PinterestFacebookTwitterShare

Tvrđava Kastel, jedna od banjalučkih urbanih ikona postaje veliko gradilište. Sada je u toku obimna priprema koja podrazumeva izradu tehničke dokumentacije, a opsežni radovi će se obaviti u više celina, saopštio je Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke.
 
Gradska uprava je iz IPP fondova Evropske unije dobila 2,5 miliona evra namenskih sredstava za obnovu i rekonstrukciju Kastela.
 
– To su bespovratna sredstva, ali ona po našoj proceni čine tek deseti ili dvanaesti deo od 60 do 70 miliona konvertibilnih maraka, koliko će nas koštati svi radovi na obnovi Kastela – rekao je gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović.
 
Verica Kunić, načelnica Odseka za finansije, obavila je prezentaciju projekta koji će se realizovati po fazama. Građevinska operativa zauzeće ovu tvrđavu, po procenanama, na proleće iduće godine.
 
– Ukupna površina kompleksa iznosi oko 74.000 kvadratnih metara, od čega se 26.000 odnosi na objekte i sadržaje unutar zidina Kastela. U prvoj celini radovi će se obaviti na izradi hotela sa pratećim sadržajima. Druga je obnova kulturnog, a treća uslužnog centra. Sledi Turističko-informativni centar i gradski trg. Za ove celine izrađena je tehnička dokumentacija sa potrebnim dozvolama, a u fazi izrade su Sportsko-rekreacioni centar, gradski vrt, priobalje i Istorijski muzej – kazala je Verica Kunić.
 
Davidović i saradnici su odbacili spekulacije o tome da će radovi na obnovi ovog istorijskog i kulturnog spomenika nulte kategorije odstupiti od sadašnjeg izgleda.
 
– Samo učešće međunarodnih sredstava, duga i temeljita priprema, međunarodni konkurs za izbor idejnih i izvedbenih rešenja koji su vodili najistaknutiji stručnjaci, ali i činjenica da će rekonstrukcija biti pod monitoringom Zavoda za zaštitu spomenika – momenti su koji isključuju bilo kakve manipulacije – zaključio je gradonačelnik Dragoljub Davidović.
 
Obnova kompleksa Kastel radiće se po pobedničkom rešenju preduzeća “Građenje” iz Istočnog Sarajeva, a koautori projekta su stručnjaci Arhitektonskog fakulteta iz Beograda i Tehničkog fakulteta iz Novog Sada.