Odmiče gradnja Ekološkog centra u Sremskim Karlovcima

PinterestFacebookTwitterShare

Održiva zgrada Ekološkog centra u Sremskim Karlovcima, čija gradnja je počela u novembru, trebalo bi da bude završena u prvoj polovini ove godine i predstavljaće po svim karakteristikama primer eko – gradnje u Srbiji, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je Pokret gorana Vojvodine prezentovao dokle se stiglo u izgradnji tog objekta.
 
Kako je naglašeno, ideja ovog pokreta bila je da podigne zgradu koja će koristiti obnovljive izvore energije i biti energetski efikasna. Radovi su počeli bušenjem i polaganjem sondi na dubini od 125 metara, koje su deo sistema za energetski efikasno grejanje i hlađenje. Betoniranjem treće poloče kompletirana je izgradnja prvog sprata i sada slede završni radovi i ugradnja održivih sistema.
 
Državni sekretar u Ministrstvu zaštite životne sredine, rudarstva  i prostornog planiranja dr Miladin Avramov, koji je u julu simbolično označio početak gradnje zgrade, rekao je da će Srbija ovim objektom dobiti mesto za edukativne programe u prvom redu za mlade iz različitih oblasti, a pre svega zaštite životne sredine. Biće to, kako je istakao, primer dobre prakse iz oblasti očuvanja živtne sredine i održivosti koji će posećivati ljudi iz drugih delova Srbije kako bi se upoznali sa prednostima i  mogućnostima za implementaciju. Osim toga, ona će i obogatiti turističku ponudu Karlovaca.
 
Ova održiva zgrada Ekološkog centra, koja će se zvati „Ekološki centar Radulovački“, za zagrevanje i hlađenje koristiće energiju zemlje preko geosondi i toplotne pumpe. Za zagrevanje vode biće upotrebljavana energija sunca preko sunčevih kolektora. Kuriozitet zgrade predstavljaće ekološki lift na biorazgradivo ulje, zahvaljujući kome će objekat biti dostupan svima. Prilikom gradnje korišćeni su dobri izolacioni materijali koji će sa sertifikovanim prozorima garantovati energetsku efikasnost.
 
Zahvaljujući održivoj zgradi smeštajni kapaciteti Ekološkog centra u Karlovcima biće povećani na 46. Projekat je izrađen u Projektnom birou „Kuzmanov and partners“, a gradnju je finansijski podržao prof. dr Miodrag Radulovački iz Čikaga. Podršku su dali i Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Fond za zaštitu životne sredine, kompanije „Lafarge“, „Nedže grupa“, Rehau DOO, „Vega“, JP “Vojvodina šume”, Nacionalni park „Fruška gora“, kao i karlovačka opština.